Bobruškovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBobruškovití
alternativní popis obrázku chybí
Bobruška
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádhlodavci (Rodentia)
Čeleďbobruškovití (Aplodontidae)
Brandt, 1855
Rod
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bobruškovití (Aplodontidae, někdy Aplodontiidae[1]) je čeleď hlodavců z podřádu veverkočelistní (Sciuromorpha). Zahrnuje jediný recentní rod Aplodontia s jedním druhem bobruška (Aplodontia rufa), který žije v podhorských oblastech při pacifickém pobřeží Severní Ameriky.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Bobrušky jsou 30–45 cm dlouzí a kolem 800 g vážící býložraví hlodavci vzhledem připomínající menšího bobra. Jsou ale mnohem více příbuzní s veverkami. Z vývojového hlediska jsou považováni za nejprimitivnější hlodavce.[2]

Žijí na zalesněných nebo hustě křovinatých plochách kolem řek či jezer. V zemi si vyhrabávají nory se systémem mělkých chodeb vedoucích k hlavnímu hnízdu a několika spížím. Ty jsou využívány zejména v zimě, protože během ní neupadají bobrušky do zimního spánku. Potravu hledají spíše v noci, ale jsou běžně aktivní i ve dne.

Rodí 2–3 mláďata a dožívají se věku 5–6 let. Nejsou zařazeni mezi ohrožené živočichy.[3]

Podrobnější informace naleznete v článku Bobruška.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Známé jsou tyto rody:[4]

rod Aplodontia – bobruška

rod †Ameniscomys

Historický výskyt[editovat | editovat zdroj]

Příslušníci této čeledi se dříve vyskytovali i na jiných světadílech, kde však vyhynuli: v Evropě jsou známé fosílie z třetihor od počátků oligocénu po střední miocén, v Asii od středního oligocénu po pozdní miocén.[2] V severní Americe se vyskytují nejdéle: od pozdního eocénu do současnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mammal Species of the World [online]. 3. vyd. Bucknell University, 2009 [cit. 2012-08-16]. Kapitola Aplodontiidae. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-05-22. (anglicky) 
  2. a b NOWAK, Ronald M. Walker's Mammals of the World. 6. vyd. Baltimore and London: Johns Hopkins University Press, 1999. 1921 s. Dostupné online. ISBN 0-8018-5789-9. Kapitola Rodentia: Rodents, s. 1245–6. (anglicky) 
  3. FELLERS, G. M.; LIDICKER, W. Z., Jr.; LINZEY, A. V., et al. Aplodontia rufa [online]. IUCN, 2008 [cit. 2012-08-16]. (IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1). Kapitola Population. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Profil taxonu bobruškovití [online]. BioLib [cit. 2009-11-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]