Skřípinka smáčknutá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Blysmus compressus)
Jak číst taxoboxSkřípinka smáčknutá
alternativní popis obrázku chybí
Skřípinka smáčknutá (Blysmus compressus)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodskřípinka (Blysmus)
Binomické jméno
Blysmus compressus
(L.) Panz. ex Link, 1827
Synonyma

Schoenus compressus

Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květenství skřípinky smáčknuté

Skřípinka smáčknutá (Blysmus compressus) je vytrvalá rostlina vlhkých až zamokřených míst, je jediný druh rodu skřípinka, který v české přírodě roste. Tato původní rostlina české květeny je v současnosti velmi vzácná a je ohrožená vyhynutím.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh má hlavní areál rozšíření v Evropě (vyjma nejsevernějších a nejjižnějších částí) a okrajově zasahuje do Malé Asie a nevelkých oblastí v Íránu a Indii; řídce roste i na severu Afriky.[2]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se na mokrých pastvinách, bahnitých loukách, na prameništích i slatinách, na bažinatých březích rybníků a řek i ve vyjetých kolejích rozježděných polních či lesních cest. Není moc konkurenceschopnou rostlinou a proto většinou roste v rozvolněné vegetaci na místech, která jiných druhům příliš nevyhovují. Nevadí ji občasné sešlapání ani částečně zasolení půdy, roste i v pobřežních dunách s prosakující mořskou vodou.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina, rostoucí v rozvolněném trsu, s přímou lodyhou vysokou 15 až 40 cm vyrůstající z nažloutlého, trsnatého oddenku. Šedozelená, slabě tříhranná lodyha, až 2 mm tlustá, je ve spodní části porostlá plochými, čárkovitými, mírně kýlnatými listy s hnědými pochvami s malými jazýčky; listy lodyhu obvykle nepřerůstají.

Na vrcholu stébla vyrůstá až 4 cm dlouhý, přetrhávaný lichoklas podepřený vztyčeným listenem delším než květenství. Lichoklas je tvořen tmavohnědými, asi 6 mm dlouhými, staženými, úzce vejčitými, 5 až 8květými klásky sestavenými do dvou řad. Oboupohlavné kvítky vyrůstající z paždí kopinatých, červenavě hnědých plev mají zredukované okvětí vytvořené pouze šesti drsnými štětinami. Kvítek obsahuje tři tyčinky s podlouhlými prašníky, svrchní semeník a čnělku s dvouramennou bliznou.

Větrem opylující se kvítky kvetou v červnu a červenci. Po opylení se vytvoří vejčité nažky s dlouhým zobánkem z vytrvalé čnělky. Mimo nažek se může do blízkého okolí rozmnožovat i pomalým rozrůstáním oddenků.[2][3][5]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Zamokřená stanoviště na kterých skřípinka smáčknutá roste postupně mizí z české přírody, jsou odvodňována a přeměňována na louky nebo ornou půdu. Za poslední desetiletí se postupně snižují početní stavy této nenápadné rostliny a proto byla v „Červeném seznamu cévnatých rostlin České republiky“ z roku 2012 zařazena mezi silně ohrožené druhy (C2t).[2][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c d KRÁSA, Petr. BOTANY.cz: Skřípinka smáčknutá [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 22.06.2008 [cit. 2016-03-23]. Dostupné online. 
  3. a b POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Skřípinka smáčknutá [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2016-03-23]. S. 577. Dostupné online. 
  4. POPELÁŘOVÁ, M.; OHRYZKOVÁ, J. Vzácné rostliny Beskyd:Skřípinka smáčknutá [online]. ČSOP Salamandr, Rožnov pod Radhoštěm, rev. 12.2013 [cit. 2016-03-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-18. 
  5. LIANG, Song-Yun; TUCKER, Gordon C. Flora of China: Blysmus compressus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 23.03.2016]. Roč. 84, čís. 3, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]