Blue Valentine (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blue Valentine
Původní názevBlue Valentine
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka120 minut
Žánrdrama / romantický
ScénářDerek Cianfrance
Cami Delavigne
Joey Curtis
RežieDerek Cianfrance
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRyan Gosling
Michelle Williamsová
Faith Wladyka
Mike Vogel
ProdukceJamie Patricof
Lynette Howell
HudbaGrizzly Bear
KameraAndrij Parekh
StřihJim Helton
Výroba a distribuce
Premiéra27. prosince 2010
DistribuceThe Weinstein Company
Rozpočet1,000,000 USD
Tržby1,144,584 USD (celosvětově)
Přístupnostpřístupný
Blue Valentine na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blue Valentine je americké romantické drama. Světovou premiéru mělo 27. prosince 2010, na 26. Sundance Film Festivalu. Režíroval ho Derek Cianfrance. Hlavními hvězdami filmu jsou Michelle Williamsová a Ryan Gosling.

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Film vypráví o mladém manželském páru, Deanovi a Cindy, jejichž vztah se ocitl ve slepé uličce. Pohybuje se ve dvou časových rovinách – v čase jejich námluv, a v době kdy chtějí zrušit jejich manželství, několik let později.

Dean Pereira je mladík, pracující pro stěhovací společnost v New Yorku, který nikdy nedokončil střední školu. Cindy Hellerová je studentka lékařské fakulty, žijící se svými rodiči a pečující o babičku v Pensylvánii. Tito dva se náhodou potkají a hluboce se do sebe zamilují. Velmi brzy spěchají do manželství, poté co se Cindy dozví, že je těhotná se svým bývalým přítelem Bobbym (Mike Vogel).

Prolínáním dvou období jejich života se Dean s Cindy snaží zjistit, kam se poděla jejich láska. Cindy vyrostla v dospělou ženu, a má pocit, že Dean nemá žádnou budoucnost a už jí nemá co nabídnout. V naději, že vzkřísí jejich vztah, vezme Dean Cindy do levného motelu, kde se ale jen dále hádají. Cindy musí jet brzo ráno zpět do nemocnice, kde se Dean poté ukáže, a je velice rozzuřený a zdá se, že rozvod je nevyhnutelný. Dean odejde a nechá Cindy v nemocnici s dcerou.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Režisér filmu byl 20. prosince 2010 oceněn na 22. Ceně Chicagských filmových kritiků cenou "Most promising filmmaker", kde byli také nominováni oba hlavní protagonisté filmu, Michelle Williamsová a Ryan Gosling, v kategoriích nejlepší herečka a nejlepší herec. Tito herci byli rovněž nominováni v týchž kategoriích za film také na 68. ročníku Zlatých glóbů a Michelle Williamsová i na 83. ročníku cen Americké akademie filmových umění a věd Oscar.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]