Bitva u mysu svatého Jiří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bitva u mysu sv. Jiří)
Bitva u mysu sv. Jiří
konflikt: Druhá světová válka
Kapitán Arleigh A. Burke (sedící, vpravo uprostřed), USN, velitel 23. eskadry torpédoborců v roce 1943
Kapitán Arleigh A. Burke (sedící, vpravo uprostřed), USN, velitel 23. eskadry torpédoborců v roce 1943

Trvání26. listopad, 1943
MístoŠalomounovy ostrovy, Tichý oceán
VýsledekAmerické vítězství
Strany
Námořní znak JaponskaJaponsko Vlajka USA se 48 hvězdamiUSA
Velitelé
Kijoto KagawaArleigh Burke
Síla
5 torpédoborců 5 torpédoborců
Ztráty
3 torpédoborce potopeny a 647 mrtvých žádné

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u mysu sv. Jiří byla jednou z námořních bitev druhé světové války v Pacifiku mezi japonským a americkým námořnictvem, součást bitvy o Bougainville. Odehrála se v noci 26. listopadu 1943 u ostrova Buka v Šalomounově souostroví a byla to poslední bitva z dlouhé řady 15 bitev, která se na Šalomounových ostrovech odehrála.

1. listopadu začal v Zátoce císařovny Augusty na západním pobřeží ostrova Bougainville výsadek. Z 12 transportních lodí se začalo vyloďovat 14 000 mužů 3. divize americké námořní pěchoty pod velením generálmajora Turnage. Posledním z tzv. tokijských expresů, které na Bougainville přivážely japonské posily byl ten, který pod velením námořního kapitána Kagawy byl složen z torpédoborců Ónami, Makinami a transportních torpédoborců Amagiri, Júgiri a Uzuki na kterých bylo přepravováno 900 mužů na Bougainville.

Po úspěšném vylodění mužů i zásob se Japonci vraceli zpět do Rabaulu. Cestu jim však zkřížila skupina lodí pod velením námořního kapitána Burka, složená z torpédoborců Charles Ausburne, Claxton , Dyson, Converse a Spence. V 1:40 byl „tokijský expres“ zpozorován a byla na něho vystřelena torpéda. V tříhodinové bitvě byly torpédoborce Makinami a Júgiri potopeny dělostřeleckou palbou a torpédoborec Ónami torpédem. Tato bitva definitivně ukázala, že původní japonská převaha v nočních bitvách skončila a že nyní mají na vrch díky radaru Američané.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]