Bitva o Basru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva o Basru
konflikt: Válka v Iráku
Město Basra
Město Basra

Trvání21. března – 6. dubna 2003
MístoBasra, Irák
Souřadnice
VýsledekBritská okupace
Strany
IrákIrák Irák Spojené královstvíSpojené království Spojené království
USAUSA USA
AustrálieAustrálie Austrálie
Ztráty
395–515 mrtvých[1]
14 zničených tanků
11 mrtvých (UK) [2]

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva o Basru na jaře 2003 byla jednou z prvních bitev války v Iráku. Britská vojska jako součást invazních vojsk v ní bojovala o kontrolu nad druhým největším městem v zemi. 7. obrněná brigáda (Pouštní krysy) se do Basry probojovala 6. dubna. Těžké boje probíhaly o mosty na západ od města, kde byla britská vojska soustavně napadána vojenskými i polovojenskými jednotkami. Staré centrum města bylo pro vozidla nepřístupné. Tuto oblast dostal proto za úkol dobýt britský výsadkový pluk. Do města se britským vojskům podařilo probojovat až po dvou týdnech těžkých bojů. Jejich součástí byla i největší tanková bitva jaké se britská vojska zúčastnila od 2. světové války. Došlo k ní 27. března a výsledkem bylo zničení 14 iráckých tanků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bitka o Basru na slovenské Wikipedii.

  1. Wages of War—Appendix 1. Survey of reported Iraqi combatant fatalities in the 2003 war [online]. Commonwealth Institute of Cambridge [cit. 2010-02-21]. Dostupné online. 
  2. Operation Iraqi Freedom: Iraq Coalition Casualties: Military Fatalities [online]. [cit. 2010-02-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 26 March 2010. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]