Bison (obrněné vozidlo)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bison
Bison typu 3
Bison typu 3
Typ vozidlamobilní kulometné hnízdo
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Historie
VýrobceConcrete Limited
Návrh1940
Období výroby1940–41
Vyrobeno kusů200–300
Základní charakteristika
Posádka4+
Pancéřování a výzbroj
Pancéřování150 mm (beton)
Hlavní zbraňpěchotní zbraně
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bison bylo obrněné vozidlo či spíše mobilní kulometné hnízdo určené pro obranu letišť britské RAF během krizového období let 1940–41, kdy Spojenému království hrozila invaze nacistického Německa. Šlo o improvizovaný bojový prostředek, vyznačoval se použitím levného betonu namísto nedostatkového kovového pancíře. Podle ochranné známky betonářského výrobce Concrete Limited dostal jméno Bison.[1] K bojovému nasazení vozidel nakonec nedošlo.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Během Bitvy o Británii bylo pro Brity klíčové udržení bojeschopnosti svých letišť. Po zkušenostech z německé invaze do Norska, kde Němci proti letištím úspěšně použili výsadkáře, potřebovali Britové na obranu letišť obrněná vozidla či tanky. O většinu této techniky však britská armáda přišla během Bitvy o Francii a při následné evakuaci Dunkerque. Jako nouzové řešení byla zvolena výroba betonem obrněných vozidel, která měla sloužit jako pohyblivá kulometná hnízda.[1]

Bison postavený na krátkém podvozku

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednalo se o atypická vozidla postavená na různých podvozcích starých nákladních automobilů. Nástavbu tvořila kabina řidiče a bojový prostor, obojí chráněné betonovým „pancířem“ o tloušťce cca 150 mm. Celkem bylo vyrobeno 200–300 kusů ve třech typech. Posádku tvořili čtyři či více mužů.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c FOLPRECHT, Radek. Britský betonový obrněnec Bison měl zastavit německé výsadkáře. iDNES.cz [online]. 2017-07-10 [cit. 2017-07-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Bison na Wikimedia Commons
  • AUBRECHT, František. Bison - betonem pancéřovaný nákladní vůz. Válka.cz [online]. 2012-06-30 [cit. 2017-07-14]. Dostupné online.