Bismarck na smrtelné posteli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bismarck na smrtelné posteli
Základní informace
Vznik31. července 1898
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bismarck na smrtelné posteli je mimo jiné název černobílé fotografie bývalého kancléře Otto von Bismarcka bezprostředně po jeho smrti, která iniciovala novinářský skandál v Německé říši. Bez ohledu na to existuje několik současných obrazů s názvem Bismarck na smrtelné posteli.[pozn. 1]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Bismarck na smrtelné posteli, 31. července 1898, Willy Wilcke a Max Priester
Retušovaná fotografie, odstranili z něj noční náčiní a upravili kostkovaný kapesník
Zobrazení mrtvého od Emanuela Grossera ve stylu a vkusu doby

Dne 30. července 1898 kolem 23:00[1] Bismarck zemřel ve své posteli ve Friedrichsruhu . Jeho rodina, sousedé, služebnictvo a lékař Ernst Schweninger byli svědky této události. Nebyla vyrobena žádná posmrtná maska, ani nedošlo k veřejnému vystavení zemřelého. Příbuzní pouze pověřili spisovatele a fotografa Arthura Mennella, který bydlel v nedaleké hájovně, aby pořídil několik fotografií prince na smrtelné posteli, které měl zpřístupnit výhradně rodině Bismarcků.

Přesto se podařilo zhotovit fotografie i hamburským fotografům Willymu Wilckemu a Maxi Christianovi Priesterovi. Podplatili Bismarckova lesníka a starostu Louise Spörckeho, který je průběžně informoval o stavu umírajícího. Několik hodin po Bismarckově smrti, když Spörcke držel noční službu, získali nelegálně přístup do komnaty smrti. Přes okenní parapet se dostali do místnosti a pořídili fotografii zesnulého s hořčíkovým bleskem. Wilcke předtím upravil polštář tak, aby byla Bismarckova hlava lépe vidět. Hodiny na nočním stolku byly nastaveny na 20 minut po 11 (tj. 23:20)[2] i když ve skutečnosti už byly 4 hodiny ráno.

Dne 2. srpna oba fotografové prostřednictvím inzerátů v berlínských novinách Tagesrundschau a Lokalanzeiger hledali kupce pro snímek, který předtím vyretušovali, odstranili z něj noční náčiní a kostkovaný kapesník. V pokoji Grand Hotel de Rome Unter den Linden představili obraz ke zhlédnutí a k prodeji. Zájemce nabídl 30 000 marek (při dnešní hodnotě asi 220.000 euro) plus 20 % podíl na zisku.

Proces[editovat | editovat zdroj]

Senzace kolem prodeje a reklama jejich kolegy Mennella byly pro dva paparazzi osudné.[3] Dne 4. srpna byli zatčeni a fotografie zabavena. Spörcke byl odsouzen k osmi měsícům vězení, Wilke a Priester k pěti měsícům.[4] Oba fotografové dva roky marně u soudu bojovali o navrácení fotografie.

Uchovávání, používání a zveřejňování[editovat | editovat zdroj]

Mennell se zase dostal do rozporů na veřejnosti a jako svědek u soudu, když vypovídal o tom, kolik fotografií sám pořídil. Berliner Tageblatt jej cituje 4. dubna. srpna 1898 s osmi fotografiemi, z nichž šest bylo úspěšných, přitom mluvil pouze o jedné fotografii. Výpovědi v současné době nelze ověřit, protože žádný z těchto snímků nebyl zveřejněn a místo jejich uložení je také nejisté.[5] Je možné, že jedna z těchto fotografií by mohla být podkladem pro obraz[6] Franze von Lenbacha, který byl v noci smrti také v hájovně.[7] Sám Lenbach se mohl podívat na mrtvolu těsně před uložením do rakve.

Zabavené negativy Wilckeho a Priestera prý byly desítky let uchovávány v trezoru Bismarckových. Obrázek byl poprvé publikován v Frankfurter Illustrierte v roce 1952.[8] Negativy a kopie byly spáleny soudním vykonavatelem na příkaz právního zástupce prince von Bismarcka. To se tehdy psalo v hamburských novinách.[9]

Právně historický význam[editovat | editovat zdroj]

Právo na vlastní obraz[pozn. 2] bylo v Německu právně zakotveno v roce 1907 v zákoně o autorském právu na umění (KuG) a podle § 22 tohoto zákona trvá až deset let po smrti. Soudní spor o Bismarckův obraz vyvolal diskusi o potřebě právní úpravy.[10] Podle tehdy platného zákona mohli být fotografové odsouzeni pouze za porušování domovní svobody, takže právními subjekty byli majitelé a dědici zámku, nikoli sám Bismarck.[11]

Právně-historický význam je výhradně historiografický. Je tedy mýtem, že fotografie je začátkem nového práva a že proces vyvolal diskusi o autorském zákonu na umění.[12] Příběh přežívá dodnes a je zmíněn v některých komentářích a esejích,[jakých?] ale jen proto, že se obraz tak dobře hodí k vytváření mýtů. Ve skutečnosti se diskuse o nových právech na obrázky (fotografie) v celé Evropě datuje do 30. let 20. století století. Od 80. let 19. století existovala v Německu řada právních návrhů.[13] Případ Bismarck nehrál v parlamentní debatě žádnou roli.

Další obrazy[editovat | editovat zdroj]

Kromě Lenbacha a Grossera existují další obrazy a kresby Bismarcka na smrtelné posteli, včetně pohlednic berlínských nakladatelů Paula Alberta[14] a Maxe Marcuse, které byly vytištěny ještě v roce 1898, tedy v roce jeho smrti.[15]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V němčině dva různé názvy: Bismarck auf dem Sterbebett případně auf dem Totenbett
  2. Právo na vlastní obraz nebo právo na obraz je zvláštní formou obecného osobnostního práva. Říká, že každý se v podstatě může sám rozhodnout, zda a v jakém kontextu budou jeho snímky zveřejněny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bismarck auf dem Sterbebett na německé Wikipedii.

  1. Volker Ullrich: Otto von Bismarck. 1998, s. 128 (dort auch Abbildung von Lenbachs Ingreszeichnung)
  2. Oder zeigt die Uhr 5 Minuten vor 4 Uhr? (Nebo hodiny ukazují za 5 minut 4?)
  3. Lothar Machtan: III. Bismarcks Paparazzi - Die Geschichte eines Photos, das nicht gezeigt werden durfte. In: Bismarcks Tod und Deutschlands Tränen: Reportage einer Tragödie. 1998, s. 143 ff.
  4. Zitat: „Nach fast einstündiger Berathung verurteilt der Gerichtshof Wilcke zu 6 Monat, Priester zu 3 Monat und Spörcke zu 5 Monat Gefängniss und zu gemeinschaftlicher Tragung der Kosten.“ In: Photographische Korrespondenz. 36. Jg., 1899, s. 273.
  5. Lothar Machtan: Bismarcks Tod und Deutschlands Tränen: Reportage einer Tragödie. 1998, s. 175.
  6. MEISTERDRUCKE. Prinz Otto von Bismarck auf seinem Sterbebett, 1898 (Kr... (#87776). MeisterDrucke [online]. [cit. 2022-12-19]. Dostupné online. (německy) 
  7. Lothar Machtan: Bismarcks Tod und Deutschlands Tränen: Reportage einer Tragödie. 1998, d. 170 f.
  8. Frankfurter Illustrierte. 40/1952, Nr. 50 (Online-Kopie der Doppelseite), siehe dazu: Fabian Steinhauer: Recht am eigenen Bild. In: Handbuch der politischen Ikonographie. Bd. 1, 2011, s. 288.
  9. Kleine Mitteilungen. In: Photographische Chronik. VII. Jg., 1900, s. 303.
  10. Florian Wagenknecht: Die Entstehung des Rechts am eigenen Bild. In: Recht am Bild. 11. Juli 2011.
  11. Herbert von Bismarck hatte gegen Wilke und Priester auf Herausgabe der von ihnen angefertigten Platten und Photographien der Leiche des Fürsten Bismarck geklagt, verhandelt vor dem Hanseatischen Oberlandesgericht. (Quelle: Vermischtes. In: Der Photograph. 8. Jg., Nr. 37, Hannover 1898, s. 148).
  12. Fabian Steinhauer: Bildregeln. Studien zum juristischen Bilderstreit. München 2009.
  13. Hans Schneiekert: Der Schutz der Photographen und das Recht am eigenen Bilde.
  14. Historische Bildpostkarten, Universität Osnabrück, Sammlung Prof. Dr. S. Gisebrecht (online)
  15. Bismarckstiftung: Ansichtskarte: Er war unser!

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Fabian Steinhauer: Das eigene Bild. Verfassungen der Bildrechtsdiskurse um 1900. (Váš vlastní obraz. Konstituce diskurzů obrazových práv kolem roku 1900.) Duncker & Humblot, Berlin 2013, ISBN 978-3-428-14051-0.
  • Fabian Steinhauer: Bildregeln. Studien zum juristischen Bilderstreit. (Pravidla obrazu. Studie o sporu o fotografii.) Fink, München 2009, ISBN 978-3-7705-4762-3, (Digitalisat)
  • Hans Michael Koetzle: Photo Icons – Die Geschichte hinter den Bildern. (Ikony fotografie - Příběhy za obrazy.) Taschen, 2005, ISBN 3-8228-4095-5, s. 74.
  • Lothar Machtan: Bismarcks Tod und Deutschlands Tränen: Reportage einer Tragödie. (Bismarckova smrt a německé slzy: Reportáž o tragédii.), Mnichov 1998, ISBN 3-442-15013-2, III. Kapitel.
  • Ernst Engelberg: Bismarck. Urpreuße und Reichsgründer. (Bismarck. Prusové a zakladatelé říší.) Siedler, Berlin 1985, ISBN 3-88680-121-7.
  • Edward Crankshaw: Bismarck. Eine Biographie. (Bismarck. Životopis.) List, München 1983, ISBN 3-471-77216-2.
  • Lothar Gall: Bismarck. Der weisse Revolutionär. (Bismarck. Bílý revolucionář.) Propyläen, Frankfurt nad Mohanem a další, 1980, ISBN 3-549-07397-6.
  • Hans Schneiekert: Der Schutz der Photographen und das Recht am eigenen Bilde. Ochrana fotografů a právo na vlastní snímek . Systematizované příspěvky k revizi německého zákona o ochraně fotografií z 10. ledna 1876, Wilhelm Knapp, Halle/S. 1903 (současné zastoupení různých právních stanovisek k návrhu zákona o ochraně fotografií z 21. července 1902) (Digitalisat)
  • Kleine Mittheilungen (Malé vzkazy) – "Vzpomínka na odsouzení těch dvou hamburských fotografů Wilckeho a Priestera". In: A. Miethe (vyd.): Photographische Chronik. 7. Jg. Wilhelm Knapp, Halle/S. 1900, s. 6–7.
  • Process gegen die Photographen Wilcke und Priester und den Förster Spörcke wegen Leichenaufnahme des Fürsten Bismarck. (Soud s fotografy Wilckem a Priesterem a lesníkem Spörckeem za fotografii mrtvoly prince Bismarcka.) In: J. M. Eder (vyd.): Photographische Korrespondenz. 36. Jg., Verlag der Photographischen Korrespondenz, Wien/ Leipzig 1899, s. 245–248, 268–273 (podrobný, současný popis procesu, zejména běhu událostí).