Ladislav Brožek (tramp)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bill Broches)
Ladislav Brožek
Narození5. června 1904
Slavkov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí11. ledna 1943
Věznice Plötzensee
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven oběšením
Národnostčeská
Povolánívedoucí obchodu
ZaměstnavatelWellemin Praha
Znám jakoBilly Broches
ChoťPavla Brochesová, roz. Anna Pavla Pencová
DětiJiří Brožek
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ladislav Brožek (známý též jako Billy Broches; 5. června 1904 Slavkov[1]11. ledna 1943 Věznice Plötzensee) byl český skaut, tramp, muzikant a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ladislav Brožek se narodil 5. června 1904 ve Slavkově. Mezi lety 1919 a 1924 byl členem pražského oddílu skautů. Po jeho zániku pokračoval společně s dalšími s výpravami do přírody, nejprve k Sázavě, později do Hřebenů. Byl vedoucím trampské skupiny Dickey Club, společně s Vladimírem Fořtem a Karlem Lavantem do roku 1931 členem vokální skupiny Diskey Club Trio. Věnoval se též boxu, hrál ragbyovou ligu. Zaměstnán byl jako vedoucí obchodu firmy Wellemin v Praze. V roce 1928 se oženil s Annou Pavlou Pencovou, v trampském prostředí známou jako Saxona, která po svatbě začala užívat jméno Pavla Brochesová. V roce 1932 se manželům narodil syn Jiří. Po německé okupaci v březnu 1939 vstoupil do protinacistického odboje. Za účast na přípravě protiněmeckých akcí a šíření letáků byl v květnu 1940 zatčen gestapem, vyslýchán a vězněn na Pankráci, Drážďanech, Wuppertalu a berlínské věznici Plötzensee. Poté co byl v srpnu 1942 odsouzen k trestu smrti byl v téže věznici 11. ledna 1943 popraven oběšením.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Pomníček věnovaný Billymu Brochesovi byl zřízen trampy v brdských lesích
  • V trampském kempu Zlaté dno byla pořádána vzpomínková setkání

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1.  Ladislav Brožek - Gedenkstätte Plötzensee. www.gedenkstaette-ploetzensee.de [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]