Bible olomoucká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bible olomoucká
titulní list prvního dílu
titulní list prvního dílu
Typbible
Doba vzniku1417
Jazykčeština
Psací látkapergamen
RozsahI. díl 290 (chybí list 24)
II. díl 289 (některé listy chybějí)
Formát50 x 33 cm
Písmostejnoměrná gotická minuskule, psáno uhlíkovým inkoustem
IluminaceI. díl 29 z původních 30 iluminací
II. díl 47 z původních 49 iluminací
Bývalý majitelJezuité v Olomouci

Bible olomoucká je jednou z rukopisných biblí se staročeským překladem takzvané 1. redakce. Uchovává se ve Vědecké knihovně v Olomouci. V tomto městě je její přítomnost dosvědčena od roku 1787 a podle něho dostala tato bible také své jméno. Samotný rukopis pochází z roku 1417[1]. Je to kulturní památka České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podobně jako Bible litoměřicko-třeboňská je opisem překladu 1. redakce, avšak s výjimkou katolických listůSkutků apoštolů, které pocházejí z 2. redakce. Písař totiž neměl k dispozici původní předlohu, a proto si musel posloužit jinou. Matoušovo evangelium je navíc převzato ze staročeského překladu Evangelia svatého Matouše s homiliemi. Nakonec bylo připsáno i Zjevení Janovo. Ze staršího samostatného Matoušova evangelia se zde uchoval i komentář Tomáše Akvinského na 27. kapitolu.

Text není úplný, některé listy chybějí:

Pro poznání původního překladu textu je velmi poučné srovnání textu této a litoměřicko-třeboňské bible, neboť oba písaři používali stejnou předlohu, ale oba příležitostně vsouvali vlastní opravy.

Ilustrace[editovat | editovat zdroj]

Bible je ilustrována iluminacemi. Většina má rozměry přibližně 60 x 60 mm, některé jsou ale větší. Například trojdílná scéna Stvoření světa na začátku knihy Genesis má rozměry 180 x 90 mm. V prvním dílu se dochovalo 29 z původních 30 iluminací. Ve druhém dílu 47 z původních 49 iluminací.

Dále jsou oba díly vyzdobeny písařskými iniciálami provedenými střídavě červenou a modrou barvou, přičemž ornamenty jsou v opačných barvách než vlastní iniciála.

Vazba[editovat | editovat zdroj]

Původní pozdně gotická vazba byla v roce 1965 nahrazena novodobou replikou, přičemž původní kožený potah desek i zachované části kování byly přeneseny na nové desky. Rekonstrukci vazby stejně jako restaurování vlastního rukopisu bylo provedeno restaurátorským ateliérem Ústředí uměleckých řemesel v Hodoníně v roce 1965 pod vedením Ladislava Kolaříka.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bible olomoucká, I. díl, sign. M III 1/I, popis [online]. Vědecká knihovna v Olomouci, 2003 [cit. 2016-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-21. 
  2. KOLAŘÍK, Ladislav. Restaurátorská zpráva na zadní předsádce II. dílu [online]. restaurátorský ateliér Ústředí uměleckých řemesel v Hodoníně, prosinec 1965 [cit. 2016-09-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

1. díl

2. díl