Bišt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bišt

Bišt (arabsky: بِشْت) je mužský slavnostní oděv v arabském světě. Je to dlouhý a vpředu otevřený lehký plášť tmavé barvy, který se navléká přes bílý dišdaš.[1] Šejkové v oblasti Perského zálivu nosí bišty z velbloudí vlny lemované ryzím zlatem jako odznak společenské prestiže při příležitostech jako je svátek přerušení půstu. Bišt je symbolem ušlechtilosti, statečnosti a moudrosti, dříve ho panovníci udělovali jako vyznamenání po vítězné bitvě.[2]

Nošení bištu u Arabů zmiňuje již Hérodotos. Název oděvu je odvozován od akkadského slova bištu (urozenost). Obléká se také na svatby, pohřby nebo promoce, z bištů absolventů Univerzity Al-Karaouine se ve středověku vyvinul akademický talár.

Po finále mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru přebíral Lionel Messi trofej pro vítěze v černém bištu, který mu předal emír Tamím bin Hamad Ál Thání. Ománský poslanec Ahmad Barvání chtěl tento kus oblečení získat na památku a nabídl za něj milion amerických dolarů.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V náruči tradic a modernity [online]. Země světa [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. 
  2. MS fotbal | Záhadný hábit. Plášť, kterým katarský emír obdaroval Messiho, má speciální účel - Sport.cz. www.sport.cz [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. 
  3. Messi dostal nabídku milion dolarů za bišt, ve kterém převzal trofej | ČeskéNoviny.cz. www.ceskenoviny.cz [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online.