Bezpečnostní instrukce (letectví)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palubní průvodčí společnosti Lufthansa předvádí kyslíkovou masku

Bezpečnostní instrukce jsou v dnešní době naprostou samozřejmostí v oblasti leteckého průmyslu. Jsou předváděny za doprovodu zvukového záznamu vždy před odletem letadla. Je v nich poukazováno na to, co se během letu nesmí, tj. například kouřit nebo používat některá elektronická zařízení. Povinností každé posádky je ukázat cestujícím, jak zapnout pás, co se stane, když vypadnou kyslíkové masky, tj. když dojde k dekompresi, jak nafouknout plovací vestu, kde jsou umístěny nouzouvé východy a jak se k nim dostat. Některé společnosti nepoužívají manuální instruktáž, ale speciální natočené video. Mezi takové společnosti patří například i dopravce Travel Service.

Bezpečnostní pásy[editovat | editovat zdroj]

Pokud se nad sedadlem rozsvítí světelná signalizace, připoutejte se, pasažér by si měl v zájmu vlastní bezpečnostni pás zapnout.

Kyslíkové masky[editovat | editovat zdroj]

V případě poklesu tlaku v kabině ( dekomprese ) vypadnou kyslíkové masky z panelu nad vašimi hlavami. Přívod kyslíku aktivujeme zatáhnutím za masku. Masku si nasadíme na hlavu a v klidu dýcháme, i když se vak nenafukuje, kyslík stále proudí. Vždy nasadíme jako první masku sobě, až poté pomůžeme dětem, či ostatním cestujícím.

Plovací vesty[editovat | editovat zdroj]

Plovací vesty jsou v economy class umístěny pod sedadly. Užívají se v případě nouzového přistání na hladině moře. Vesta se navléká přes hlavu, popruhy se zapínají vepředu. Vesta se nafoukne po trhnutí za červené (popř. jinak barevné) stisky. Je možné dofouknout vestu i ústy. V případě potopení letadla pod vodu se vesta musí nafouknout až poté, co se dotyčný dostane pryč z letadla[1] - pokud by totiž měl vestu nafouknutou v letadle, tak by ho vesta vynášela nad hladinu a tím, že je člověk v letadle, tak mu to znemožňuje únik a hrozí riziko utonutí.

Nouzová evakuace[editovat | editovat zdroj]

V případě nouzové evakuace letadla se ulička letadla osvítí. Tato speciální zářivá světla vedou k nouzovým východům. Nouzové východy jsou rozmístěny individuálně u každého letadla a jejich počty se mohou lišit.

Nekouřit, nepoužívat mobily[editovat | editovat zdroj]

V letadle je každý pasažér upozorněn, že je let nekuřácký a v zájmu bezpečí letadla se nesmí používat mobilní telefony, kapesní počítače a další elektronická zařízení. O používání některých zařízení se pasažér může informovat u palubního personálu, nebo v bezpečnostní kartě.

Zavazadla[editovat | editovat zdroj]

Příruční zavazadla, jako jsou tašky, kabelky či Kufry musí být umístěny pod sedadlem před vámi či ve schránce nad vašimi hlavami. V případě sedadel u nouzových východů musí být zavazadla vždy ve schránce. Zavazadla nesmí v žádném případě blokovat uličku či nouzový východ. V případě evakuace, všechny zavazadla zůstávají na palubě letadla.

Shrnutí[editovat | editovat zdroj]

Shrnutí všech bezpečnostních pokynů je většinou na kartě, která je umístěna na sedadle před vámi ( např.: Eurowings, SmartWings, airBaltic a další ). U některých společností jako je Ryanair či Buzz air není shrnutí na kartě, ale přímo na sedadle. Ve shrnutí se nachází: jak si zapnout bezpečností pás, jak použít kyslíkové masky či plocoucí vesty, mapa letadla se všemi nouzovými východy, jak otevírat dveře a nouzové východy, jak se bezpečně zklouznout po skluzavce při evakuaci a spoustu dalšího… Posádka většinou upozozroňuje cestující, aby si je před startem prostudovali. Každý typ letadla má jiné bezpečnostní pokyny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Soukromá sbírka bezpečnostních instrukcí sběratele MH Archivováno 3. 1. 2014 na Wayback Machine.

Na stránkách jsou různé bezpečnostní karty leteckých společností