Bez Andreje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bez Andreje
VývojářMartin Vytrhlík
První vydání2016
Operační systémAndroid
Typ softwarumobilní aplikace
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bez Andreje je aplikace pro mobilní telefony, která po naskenování čárového kódu produktu zobrazí, jestli produkt pochází z firem holdingu Agrofert, se kterým je spojen Andrej Babiš, nebo nepochází. Pokud ano, na obrazovce se zobrazí červený trojúhelník s obrázkem Babiše a s nápisem „Andrejovo“, pokud ne, zobrazí se na displeji výraz „Bez Andreje“. Aplikace byla vytvořena Martinem Vytrhlíkem.[1] V roce 2018 vznikla nová verze aplikace, která se dostala na první příčku v App Store.[2]

Aplikace je navržená „antibabišovsky”, jejím cílem je informovat uživatele o původu produktů, zejména pocházejících z firem holdingu Agrofert. K roku 2018 bylo evidováno přes 160 tisíc stažení. Tvůrce aplikace Martin Vytrhlík chtěl aplikací poukázat na Babišovy střety zájmů.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Aplikace vznikla v roce 2016 ve verzích pro iOS, Android a Windows Phone. Verze pro Windows Phone zanikla spolu s tímto operačním systémem. Verze pro Apple také již neexistuje. A Android aplikace je dlouhodobě neudržovaná, obsahuje zastaralá a tedy nepřesná data, což se projevuje nespolehlivostí a stále horším hodnocení na Google Play.

Na Bez Andreje se pokusila navázat Android aplikace #BezAndreje Pro jiného autora. Ale ani ta není aktualizovaná a postupně zastarala natolik, že již není dobře použitelnou. Hodnocení jsou z toho důvodu převážně negativní.

Další aplikací, která nezapře určitou inspiraci, je Bez Holdingu. Je výrazně pokročilejší a díky nezávislému zdroji dat také aktualizovaná. K dispozici je pouze pro Android. Uživatele informuje, jestli zboží pochází nebo nepochází od firmy z holdingu Agrofert. Aplikace se na Google Play objevila v říjnu 2020[3]. Je napsaná v programovacím jazyce Java a využívá datovou základnu spravovanou facebookovou skupinou SorryYako, která svoje data volně poskytuje vývojářům. Ke své činnosti nepotřebuje datové připojení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Bez Andreje. Blesk.cz [online]. [cit. 2020-06-14]. Dostupné online. 
  2. SEDLÁK, Jan. Aplikace Bez Andreje má novou verzi a dostala se na první příčku v App Store. Lupa.cz [online]. [cit. 2020-06-14]. Dostupné online. 
  3. KILIÁN, Karel. Tipy na nové aplikace #32: Břeclav v mobilu, Autoškola a Bez Holdingu. XM.cz [online]. [cit. 2020-11-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]