Bertalan Farkas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bertalan Farkas
Maďarský kosmonaut
Státní příslušnostMaďarsko
Datum narození2. srpna 1949 (74 let)
Místo narozeníGyulaháza, Maďarsko
Předchozí
zaměstnání
Pilot
Čas ve vesmíru7 dní 20 hodin 45 minut
Kosmonaut od1978
MiseSojuz 36/Saljut 6/Sojuz 35
Znaky misíZnak posádky Sojuzu 36
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bertalan Farkas (maďarsky Farkas Bertalan, 2. srpna 1949 Gyulaháza, Maďarsko) je bývalý maďarský vojenský letec a kosmonaut. Do vesmíru letěl díky programu Interkosmos v roce 1980.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve východním Maďarsku. Otec pracoval v obuvnickém družstvu. Absolvoval základní školu, pak střední s internátem. Domů jezdil jednou měsíčně a byl na rozdíl od matky tomu rád, protože se mohl věnovat naplno hraní fotbalu. Ke konci střední školy se rozhodl zájem změnit, začal navštěvovat klub maďarského branného svazu, kde mohl skákat padákem a létat na kluzácích. Po maturitě se rozhodl stát se letcem. V roce 1967 nastoupil na vojenské letecké učiliště, studia dokončil v Sovětském svazu.[1] Vrátil se do Maďarska v roce 1972 jako poručík a stal se uznávaným stíhacím pilotem. O čtyři roky později se přihlásil mezi adepty kosmonautiky, prošel náročným výběrem a pak výcvikem v SSSR. Až pár dní před startem v květnu 1980 bylo příslušnou komisí rozhodnuto, že Farkas bude členem základní posádky a zároveň, že v posádce záložní bude jeho maďarský kolega z výcviku Béla Magyari.

Let do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Na oběžnou dráhu Země odstartoval v květnu 1980 z Bajkonuru v kosmické lodi Sojuz 36. Velitele mu dělal kosmonaut Valerij Nikolajevič Kubasov, Farkas měl funkci kosmonaut-výzkumník. Spojili se s orbitální stanicí Saljut 6, kde už byl v té době připojen Sojuz 35, do stanice přestoupili a společně s přítomnou posádkou (Leonid Popov a Valerij Rjumin) zde týden pracovali dle připraveného scénáře páté posádky programu Interkosmos. Farkas spolu s Kubasovem pak odletěli na Zemi v Sojuzu 35. Přistáli v kabině lodi na padácích na území Kazachstánu.[2]

Po návratu z kosmu[editovat | editovat zdroj]

Ve skotském Edinburghu se konal v září 2007 20. kongres Asociace kosmických cestovatelů (ASE – Association of Space Explorers) s Farkasovou účastí.[3] Zúčastnil se i 22. kongresu ASE[4] od 4. října do 10. října 2009 v Praze v prostorách fakulty elektrotechnické ČVUT.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CODR, Milan. O kosmických dnech a nocích. Praha: Práce, 1987. Kapitola Pátá mezinárodní, s. 129. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Bertalan Farkas, s. 435. 
  3. ASE XX Planetary Congress: Attendees [online]. Edinburgh, Scotland: Association of Space Explorers, XX Planetary Congress [cit. 2009-10-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-07-06. (anglicky) 
  4. ASE Planetary Congress 2009[nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]