Berknerův ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Berknerův ostrov
Berkner Island (angličtina)
Satelitní snímek Berknerova ostrova
Satelitní snímek Berknerova ostrova
Berknerův ostrov
v šelfu Filchnera-Ronneové
LokalizaceAntarktida, Weddellovo moře
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Topografie
Rozloha44 000 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka320 km
Šířka135 km
Nejvyšší vrcholThyssenhöhe (869 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatelneobydlen (2012)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Berknerův ostrov (anglicky: Berkner Island) je ledovcová vyvýšeninaAntarktidě. V místě je mělké mořské dno, které způsobuje zvednutí šelfového ledovce do výšky, nejde tedy formálně o ostrov, protože skalní podloží se nachází pod vodou. Trvale je neobydlený, celý zaledněný a po moři nedostupný. Je součásti Britského antarktického území (BAT), ale od roku 1940 si území, ve kterém ostrov leží, nárokuje také Argentina. Na tuto oblast se vztahuje Smlouva o Antarktidě, takže územní spor je pouze odsunut.

Situace[editovat | editovat zdroj]

Ostrov se nachází na jihu šelfového Weddellova moře, které je v těchto místech výrazně ovlivňováno studeným podnebím přicházejícím od jižního pólu, z hloubi antarktické pevniny. Je nepřetržitě obklopen a zcela přikryt Filchnerovým–Ronneové šelfovým ledovcem (z východu Filchnerovým, ze západu Ronneové). Jižní pobřeží je od antarktické pevniny vzdáleno asi 150 km, severní od volného moře průměrně 20 km, závisí na postupu ledovce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pro své umístění uvnitř šelfového ledovce a prakticky trvalé ukrytí pevniny před lidskými zraky byl ostrov objeven až u příležitosti Mezinárodního geofyzikálního roku v říjnu 1957 americkou expedici kterou vedl kapitán Finn Ronne. Ostrov byl pojmenován po americkém fyzikovi jménem Lloyd Berkner, který se v létech 1928 až 1930 zúčastnil první antarktické expedice admirála Richarda Byrda. Nutno podotknout, že ostrov byl jako neobvyklý ledovcový útvar spatřen již v roce 1947, nebyl však tehdy považován za ostrov.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Okraj ledovce na severu ostrova

Pevnina ostrova podlouhlého tvaru, orientovaného zhruba podél 45,5 západního poledníku, má dvě zřetelné vyvýšeniny. Jednu na severu vysokou asi 698 m n. m. a pojmenovanou Reinwarthhöhe a druhou Thyssenhöhe o výšce 869 m na jihu ostrova. Na východní straně je pobřeží členěno do tří hlubších zátok a ze severu do pevniny zasahuje jedna, samozřejmě všechny jsou trvale pokryty ledem.

Průměrná roční teplota se na ostrově pohybuje okolo -25 °C, na severu je asi o 2 stupně tepleji než na jihu. Ročně na ostrově spadne ve formě sněhu asi 20 cm vody, nejvíce v tamních letních měsících, občas vanou silné mrazivé přízemní katabatické větry přicházející z pevniny.

Na ostrově není žádná vědecká základna. V minulých létech tam byly prováděny hloubkové vrty ledovců, bylo zjištěno jejich stáří od 700 do 1200 let. Ostrov je častým výchozím bodem polárních expedicí směřujících na jižní pól nebo přecházejících Antarktidu do oblasti Rossova moře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Berkner Island [online]. Australian Antarctic Data Centre, Scientific Committee on Antarctic Research, Canberra, AU [cit. 2012-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Ronne and Filchner Ice Shelves [online]. British Antarctic Survey (BAS), Cambridge, UK [cit. 2012-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Berkner Island [online]. U.S. Department of the Interior, Geographic Names Information System, Reston, VA, USA [cit. 2012-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Island directory: Berkner [online]. United Nations Environment Programme, Châtelaine, CH, rev. 22.03.2010 [cit. 2012-03-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-01. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]