Bengálská súba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bengalská súba
 সুবাহ বাংলা 
صوبه بنگاله
15761765
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Mapa Bengálské súby z roku 1776
Khwaspur Tanda (15761590)
Rádžmahal (15951596, 16391660)
Dháka (16081639, 16601704)
Muršidabád (17041763)
Munger (17631764)
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Mughalská říšeMughalská říše Mughalská říše (tj. provincie 15761717), nezávislý stát (1717–1757), Britské impériumBritské impérium Britské impérium (tj. vazal 17571765)
taka (tanka)
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Bengálský sultanát Bengálský sultanát
Baro-Bhujan Baro-Bhujan
portugalský Čitágáon portugalský Čitágáon
Mrauk U Mrauk U
Následující
Britské Bengálsko Britské Bengálsko
Francouzská Indie Francouzská Indie
Nizozemské Bengálsko Nizozemské Bengálsko
Dánská Indie Dánská Indie
Bankipur Bankipur

Bengalská súba (bengálsky মোগল বাংলা), běžně také jako Bengálské knížectví (někdy hovorově „mughalské Bengálsko“), byla mezi 16. a 18. stoletím největší provincie (súba) Mughalské říše, která zahrnovala velkou část Bengálska jako jsou moderní Bangladéš a indický stát Západní Bengálsko. Mughalské provincii vládl dědičný vládce zvaný naváb Bengálska (někdy titulován také jako naváb Bengálska, Biháru a Urísy).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Německá mapa severní Indie z r. 1740, na níž je vyobrazeno Bengálsko Mughalské říše

Bengálská súba vznikla bezprostředně po dobytí Bengálského sultanátu Mughalskou říší. Již dřívější sultanát se de facto stal celosvětovou obchodních velmocí díky mezinárodnímu obchodu se střelným prachem. Obchod s tehdy velice žádaným prachem a dalšími komoditami učinilo z Bengálska nejbohatší region na celém indickém subkontinentu natolik, že bengálská před-industriální ekonomika vykazovala známky blížící se průmyslové revoluci. Obyvatelstvo provincie se těšilo nebývale vysoké životní úrovně a růstu bohatství. Východní Bengálsko se stalo celosvětově významné v průmyslových odvětvích jako byly výroba textilu či stavba lodí a byla velkým vývozcem hedvábných a bavlněných textilií, oceli, ledku, zemědělských a průmyslových výrobků, které se rozvážely do celého světa. Bengálsko bylo také jednou z příčin anglicko-mughalské války (16861690).

V bitvě u Palásí roku 1757, v níž hrstka Britů díky zkušenější taktice a zradě v navábově táboře porazila obrovskou přesilu Bengálců podporovanou Francouzi, vytvořila pro Velkou Británii v Bengálsku pevnou základnu, z níž mohla dál šířit svůj vliv na celou Indii. Britská Východoindická společnost a britská koruna díky tomuto úspěchu nadále postupovaly jednotněji, což umožnilo pravý počátek britské nadvlády v zemi a vytvoření britské koloniální říše v Asii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bengal Subah na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]