Benátská krajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Původní benátská krajka (doba vzniku neznámá)
Reliefová (raised point) ze 17. století

Benátská krajka (angl.: Venice point) je souhrnný název pro řadu variant šité krajky vyráběné v Benátkách od poloviny 17. asi do konce 18. století. K nejznámějším variantám patří: reliéfová (Raised point), růžičková (Rose point), plochá (Flat point), karnevalová, papežská a španělská.[1]

Z historie[editovat | editovat zdroj]

Přesná doba vzniku benátské krajky není známá. Podle pověsti z 15. století přivezl jistý námořník z jižních krajin své snoubence v Benátkách rostlinu Kamelia opuntia (viz Linné), jejíž vzhled napodobila obdarovaná dívka výšivkou. Výšivky tohoto druhu (na způsob retičely neboli point coupé) se začaly nazývat krajky, první písemná zmínka s tímto označením pochází z roku 1493.

S point coupé a pozdější reliefovou krajkou se staly Benátky (a Burano) vzorem pro krajkářství v Evropě a zůstaly jím až asi do konce 18. století.[2] [3]

Růžičková krajka z Burana (17. století)

Imitace benátské krajky se později vyráběly také strojově, ručně vyšívaná benátská krajka byla mimořádně drahá. Např. 40 cm² růžičkové krajky se nabízel koncem 19. století za 120 USD.[4]

V závislosti na rozdílnosti stylu a období vzniku se vývoj benátské krajky někdy rozděluje do tří etap:

  1. Reliéfová spolu s růžičkovou krajkou – je zaplněna souvislým, hustým vzorováním, pod kterým je sotva znatelná půdice. Kontury motivů jsou velmi výrazné. Květinová krajka se liší od reliéfové drobnějšími, početnějšími a výraznějšími ornamenty.
  2. Plochá s pozdější korálkovou variantou (Coraline point) – je bez reliéfů, vzory jsou tenčí a spojovací niti jsou důležitější než na reliéfové krajce. Coraline měla původně imitovat větvičku s korálky. Nepravidelné vzory jsou spolu sotva spojeny, síť půdnice je málo znatelná, rostliny na ní vypadají jako imitace spleti přírody.
  3. Krajka s půdicí (Ground point) spolu s buranskou krajkou (Burano je skupina ostrůvků v Benátské laguně) – krajka s půdicí představuje poslední stupeň vývoje benátské krajky (koncem 18. století). Půdice je z dvojmo skané příze, kontury ornamentů nejsou zesíleny. Vzory nejsou tak pečlivě vypracované, krajka je přeplněna ornamenty.

Imitace benátské krajky se dají vyrábět také na člunkových vyšívacích strojích.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Goldenberg: Lace Its Origin and History, EBook 2012, ISO 8859-1, str. 76-77
  2. Reticella: a walk through the beginnings of Lace [online]. Robin L. Berry, 2004 [cit. 2022-10-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The Revival of Burano [Venice] Lace [online]. Centura Magazine, 1882 [cit. 2022-10-11]. Dostupné online. (anglicky1) 
  4. The Lace Book [online]. Vorgotten Books, 2016 [cit. 2022-10-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Schöner: Spitzen, VEB Fachbuchverlag, Leipzig 1984, 384 stran, Lizenznummer 114-210/89/ 84 LSV 3913
  • Vondrušková / Prošková: Krajkářství, Grada Publishing 2004, ISBN 978-80-247-0670-2, str. 19

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]