Bellingshausenovo moře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bellingshausenovo moře
Chilský územní nárok
Chilský územní nárok
Maximální hloubka4470 m
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekJižní oceán
Sousední celkyAmundsenovo moře
SvětadílAntarktida
StátNorskoNorsko Norsko[pozn 1]
Map

Bellingshausenovo moře je okrajové moře Jižního oceánu mezi západním pobřežím Antarktického poloostrova a Thurstonovým ostrovem. Na jihu omývá zaledněné Englishovo pobřeží, Bryanovo pobřeží a Eightsovo pobřeží.

Moře nese jméno ruského mořeplavce F. G. von Bellingshausena, který prozkoumával tuto oblast Antarktidy v roce 1821. Bellingshausenova výprava tehdy objevila ostrov Petra I., který dnes patří Norsku, a ostrov Alexandra I.

V březnu 1898 zamrzla ve vodách Bellingshausenova moře loď Belgica s belgickou antarktickou výpravou Adriena de Gerlache de Gomery na palubě.

V pozdním pliocénu, před 2,15 milionu let, sem dopadl asteroid Eltanin. Je to zatím jediný známý impakt v hlubokém oceánu (2005).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Norsku patří ostrov Petra I.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GERSONDE, Rainer, F. T. Kyte, T. Frederichs, U. Bleil, H.-W. Schenke, G. Kuhn, Frank T. The late Pliocene impact of the Eltanin asteroid into the Southern Ocean – Documentation and environmental consequences. Geophysical Research Abstracts. 2005, roč. 7. Dostupné online [cit. 2008-06-22]. 1607-7962/gra/EGU05-A-02449. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]