Beesel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beesel
Kostel Sv. Gertrudy
Kostel Sv. Gertrudy
Beesel – znak
znak
Beesel – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška25 m n. m.
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
ProvincieLimburg
Beesel
Beesel
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha29,20 km²
Počet obyvatel13 450 (2021)[1]
Hustota zalidnění460,6 obyv./km²
Správa
StarostaL.M. Oord
Vznik1815
Oficiální webwww.beesel.nl
E-mailinfo@beesel.nl
Telefonní předvolbamezinárodní: +31 77
z Nizozemska: 077
PSČ5953–5954
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beesel je obec a správní obvod v nizozemském Limburgu. Obvod leží mezi obcemi Swalemen (správní obvod Roermond), Belfeld (správní obvod Venlo), Kessel a Brüggen (Německo). Správní obvod má 13.802 obyvatel[Poznámka 1] a má rozlohu 29,20 km² (z toho 2,50 km² vodní plochy).

Obce ve správním obvodu[editovat | editovat zdroj]

Radnice se nachází v obci Reuver. Pod správní obvod Beesel spadá několik samot, mezi jinými Rijkel, Bussereind, Witteberg, Meuleberg Markt en Mortel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o Beeselu je z roku 1275, kdy společně s Belfeldem vytvářely po staletí jednotnou konšelskou stolici. Dlouhý čas patřila obě místa k hlavnímu vévodství španělského Gerle. V roce 1713 byla obec přiřazena společně s několika jinými správními obvody jako Státní vrchní Gerle ke Spojeným provinciím. Jednou z nejstarších dochovaných staveb je zámek Nieuwenbroek.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Na vyvýšenině u obce stojí větrný mlýn De Grauwe Beer, který bývá pravidelně v provozu.

Skolení draka[editovat | editovat zdroj]

Beesel je především známý divadelním představením hry Skolení draka, legendou o svatém Jiřím a drakovi, které se odehrává pod širým nebem v prostředí zámku Nieuwenbroek. Každý sedmý rok je Beesel ve znamení tohoto prastarého boje mezi dobrem a zlem. Poslední představení bylo v roce 2009.

Keramický průmysl[editovat | editovat zdroj]

Beesel je známý jak doma, tak ve světě svojí keramikou. V roce 1923 zahájil provoz St. Joris keramische industrie bv, podnik, který je doposud v provozu a dnes vyrábí především prvky pro stavebnictví (glazurované cihly). Ve 30. až 60. letech dvacátého století měl St. Joris umělecký ateliér, kde se vedle výroby pro kostely a pro veřejná místa také vyráběli pod jménem 'Terraco' užitkové potřeby a vázy. Zaměstnávali zde výtvarníky jakými byli například Piet Schoenmakers, Mathieu Boessen a Frans Lommen. Také Handwerk Loré (1955-1981) a Ciro Keramiek (1971-?) byli v Beeselu aktivní. Svaz Keramické dědictví Beesel, který byl založen roku 2006, se zasazuje o udržení tohoto unikátního materiálu.

Kostel[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Gertrudy pochází z roku 1842 a byl postaven podle návrhu architekta Jeana Dumoulina. V roce 1926 byla severní část rozšířena v neogotickém stylu a o 2 roky později byl na tento styl přestavěn celý kostel. Architektem těchto úprav byl Caspar Franssen.

Historická zeleninová zahrada[editovat | editovat zdroj]

Nádraží Reuver

Na pozemcích Rijkel se nachází Historická zeleninová zahrada, organizace, která se zaměřuje na pěstování a propagování zapomenuté, ojedinělé a zvláštní zeleniny. Od poloviny července do konce září je Historická zeleninová zahrada otevřena pro veřejnost.

Veřejná doprava[editovat | editovat zdroj]

Veřejnou dopravu ve správním obvodu Beesel má na starosti Veolia Transport.

Autobusová linka:

Vlakové spojení:

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. 31. prosince 2008, zdroj: CBS, nizozemský Centrální úřad pro statistiku
  2. a b c Počet obyvatel 1. ledna 2007

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Statistics Netherlands. 6. srpna 2021. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]