Bechyňský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bechyňský potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka tokuasi 20 km
Plocha povodí123,1 km²
Průměrný průtok0,67 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-07-04-002
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihočeský kraj - Vlastiboř,
Veselí nad Lužnicí)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Lužnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bechyňský potok je levostranný přítok řeky Lužnice. Délka jeho toku je asi 20 km. Plocha povodí měří 123,1 km², průměrná nadmořská výška toku je 443 m.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení uprostřed polí mezi vesnicemi Všechlapy, Dudov a Třebelice v místě zvaném žluté hory asi 5 km severovýchodně od obce Sudoměřice u Bechyně – 4 km západně od obce Želeč v prostoru nad Vyhnanickými rybníky (Velký Vyhnanický, Panianin rybník). Dále míří na jih a napájí Starý rybník, Nový a Rytířský rybník na severovýchodním okraji rozlehlé Černické obory. Na břehu Nového rybníka se pak nachází přírodní památka Kutiny. Dál míří k jihovýchodu kolem vesnice Svinky, protéká známou blatskou Vlastiboří, přebírá vodu z okolních menších rybníků, teče pod vsí Záluží Veseckým lesem, východně od Borkovických blat. Před Veselím nad Lužnicí ( jihozápadně od Žíšova) na 3,1 říčním kilometru přijímá Bechyňský potok zprava vodu z dlouhé Blatské stoky, která protéká Mažickými a Borkovickými blaty (Mažice, Borkovice), velkou a hlavní regionální drenážní oblastí. Níže po proudu ústí zprava do Bechyňského potoka od jihu přitékající Domavelská stoka.

Ve Veselí nad Lužnicí – na severním okraji (u přemostění silnice E55 – obchvatu) se vlévá Bechyňský potok zleva do Lužnice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]