Bečov nad Teplou (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bečov nad Teplou
Nádraží v Bečově nad Teplou po rekonstrukci
Nádraží v Bečově nad Teplou po rekonstrukci
StátČeskoČesko Česko
KrajKarlovarský
MěstoBečov nad Teplou
UliceU Trati
Souřadnice
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice745059
Tratě149, 161
Nadmořská výška505 m n. m.
V provozu od20. listopadu 1898
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo K-2002[1]
Dopravní koleje6[1]
Nástupiště (nástupní hrany)2 (3) + 2 (2)[1]
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Služby ve staniciNe
Kód památky10158/4-4997 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bečov nad Teplou je železniční stanice v západní části města Bečov nad Teplou v okrese Karlovy Vary v Karlovarském kraji, nedaleko řeky Teplé. Leží na neelektrizovaných jednokolejných tratích Rakovník – Bečov nad Teplou a Karlovy Vary – Mariánské Lázně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice před rekonstrukcí

Stanici otevřela 20. listopadu 1898 společnost Místní dráha Rakovník-Bochov-Bečov v úseku ze Žlutic do Bečova nad Teplou, kam byla 27. června 1897 zprovozněna trať z Rakovníku. Dráha zde vystavěla nutné zázemí koncové stanice: lokomotivní výtopnu a točnu. Z Bečova bylo pak od 17. prosince 1898 možné pokračovat v severním směru na Karlovy Vary či v jižním na Mariánské Lázně díky projektu společnosti Místní dráha Mariánské Lázně-Karlovy Vary. Budova bečovského nádraží vznikla dle typizovaného stavebního vzoru.

Po zestátnění železničních společností po roce 1908 v Rakousku-Uhersku pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.

V roce 2020 byla stanice zrekonstruována do nové podoby. Předělána byla nástupiště i kolejiště.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Do rekonstrukce se zde nacházela čtyři jednostranná úrovňová nástupiště, k příchodu k vlakům sloužily úrovňové přechody přes koleje.

Po rekonstrukci v roce 2020 se ve stanici nacházejí rovněž čtyři nástupiště, ovšem dvě z nich slouží pouze při mimořádnostech. U staniční budovy se u koleje číslo 5 (pro cestující značené jako 1) nachází jednostranné vnější nástupiště. Mezi kolejemi 3 a 2, které jsou pro cestující značeny v opačném pořadí jako 2 a 3, se nachází oboustranné poloostrovní úrovňové nástupiště s přístupem pomocí úrovňového přechodu. Toto nově vybudované poloostrovní nástupiště rozdělilo původní kolej číslo 1 na koleje 1a a 1b zakončené zarážedly. Obě tato nástupiště mají nástupní hrany o délce 60 metrů. Ve stanici se dále nacházejí dvě jednostranná úrovňová nástupiště určená pro mimořádnosti. Jedno u koleje číslo 1a o délce 29 metrů a druhé u koleje číslo 4 o délce 68 metrů.[1] Rekonstrukce nezasahovala do areálu depa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Plánek stanice Bečov nad Teplou. Portál Provozování dráhy. , prosinec 2022. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]