Bayezid Paša

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bayezid Paša
بايزيد باشا
Narození?
Amasya, Osmanská říše
Úmrtíčervenec 1421
Edirne, Osmanská říše
Tituly a úřady
8. osmanský velkovezír
Období14131421
PředchůdceImamzade Halil Paša
NástupceÇandarlı Ibrahim
Panovníksultán Mehmed I.
sultán Murad II.

Národnostalbánská
ZeměTurecko Osmanská říše
VyznáníSunnitský islám
OtecAmasyalı Yahşi Bey
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bayezid Paša (? – červenec 1421) byl osmanský státník, který v letech 14131421 sloužil jako velkovezír. Byl prvním Albáncem a prvním muslimem z Balkánu, který tuto funkci zastával.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bayezid se narodil v Amasyi. Byl albánského původu a vychován byl v sultánském paláci. V době, kdy byl Bajezid I. sultánem sloužil na různých vojenských postech. V době, kdy byl Mehmed I. ještě princem a sloužil jako guvernér provincie, byl Bayezid jeden z jeho hlavních rádců.

Po hrozivé bitvě o Ankaru v roce 1402, kdy Tamerlán porazil Osmanskou říši a vzal sultána Bajezida I. do zajetí, Bayezid Paša se staral o tehdy 15letého prince Mehmeda a odvedl jej do svého rodného města Amasya. V roce 1413 po Osmanském interregnu, kdy Mehmed I. porazil své bratry a nastoupil na trůn, jmenoval Bayezida do funkce velkovezíra.

Pod vládou Mehmeda I. Bayezid potlačil vzpouru šejka Bedreddina v roce 1420.

Po smrti Mehmeda I. v květnu roku 1421 držel Bayezid informaci o jeho úmrtí v tajnosti celkem 40 dní a počkal na příjezd jeho syna a nástupce Murada II. Tento krok učinil, aby se předešlo možné občanské válce a dalšímu interregnu.

V červenci roku 1421, pouhé dva měsíce po korunovaci Murada II., byl Bayezid, stále ve funkci velkovezíra, vyslán k potlačení vzpoury Mustafy Çelebiho, Muradova strýce. Bayezidovy jednotky se setkaly s Mustafovou armádou v místech, kde dnes stojí vesnice Sazlıdere u Edirne, v centrální Thrákii. Uprostřed bitvy jednotky Bayezida zradily a přidaly se na stranu Mustafy. Bayezid byl zadržen a popraven.

Čtěte také[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bayezid Pasha na anglické Wikipedii.

Osmanský velkovezír
Předchůdce:
Imamzade Halil Paša
14131421
Bayezid Paša
Nástupce:
Çandarlı Ibrahim Paša starší