Batšeba s dopisem krále Davida

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Batšeba s dopisem krále Davida
AutorRembrandt
Rok vzniku1654
TechnikaOlej na plátně
Rozměry142 × 142 cm
UmístěníLouvre, Paříž

Batšeba s dopisem krále Davida je Rembrandtův obraz; zachycuje okamžik, kdy Batšeba, žena vojáka Urijáše, při toaletě dostává dopis od krále Davida. V levém dolním rohu obrazu sedí stařena, která jí utírá nohy. Rentgenové snímky obrazu ukázaly původní vzpřímenou polohu hlavy Batšeby.

Obraz se v současné době nachází v Louvru, v křídle Richelieu, v sále číslo 31. Zobrazenou je s největší pravděpodobností Rembrandtova modelka, hospodyně a později přítelkyně Hendrickje Stoffelsová, s kterou žil v posledních letech svého života a měl s ní dceru Cornelii. Lékaři si povšimli deformity levého prsu modelky a navrhli možné diagnózy: karcinom prsu, tuberkulózní absces, mastitidu způsobenou neúspěšným těhotenstvím.[1][2] Rakovina prsu je nepravděpodobná, neboť Stoffelsová žila ještě dalších devět let.[3]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BRAITHWAITE, PA; SHUGG, D. Rembrandt's Bathsheba: the dark shadow of the left breast. Annals of the Royal College of Surgeons of England. 1983, s. 337–8. PMID 6351705. 
  2. Hayakawaa, Satoshi & Masudab, Hideki & Nemotoc, Norimichi. "Rembrandt’s Bathsheba, possible lactation mastitis following unsuccessful pregnancy". Medical Hypotheses, Volume 66, Issue 6, 2006, 1240-1242. Retrieved April 30, 2010.
  3. Bourne, R.G. "Did Rembrandt's Bathsheba really have breast cancer?" Aust. N.Z. J. Surg. (2000) 70, 231-232. See Bourne's reference to a Russian journal article regarding other hypotheses as to the model's identity.