Basin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Basin
ZeměFrancie
Jazykstarofrancouzština
Žánrchansons de geste
Datum vydání13. století
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Basin je francouzský středověký hrdinský epos ze 13. století, jeden z tzv. chansons de geste. Vypráví o mládí Karla Velikého, a proto patří do Karolínského (královského) cyklu.[1] Epos se nedochoval, jeho děj je znám z norského prozaického zpracování Karlamagnús saga.[2]

Obsah písně[editovat | editovat zdroj]

Píseň úzce souvisí s eposem Mainet, ve kterém se vypráví jak mladý Karel musí uprchnout, aby jej nezavraždili nevlastní bratři Heldri a Rainfroi, kteří otrávili jejich otce, krále Pipina Krátkého, i jeho manželku Bertu, aby se zmocnili trůnu. Karlovi se zjeví anděl a poradí mu, aby v Ardenách našel zloděje jménem Basin (jde o bývalého šlechtice), který mu pomůže nad nevlastními bratry zvítězit. Karel pak skutečně nějaký čas žije v Basinově tlupě jako lupič. Společně s Basinem vnikne jako zloděj do Rainfroiho zámku, kde se mu podaří vyslechnout plány uchvatitelů. Rainfroy se chce nechat korunovat králem a Heldri má být jmenován vévodou. Karel dokáže oba zrádce zabít a stane se králem. Basin za své služby obdrží léno a ruku Rainfroiho vdovy.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠIMEK, Otokar. Dějiny francouzské literatury v obrysech. Díl první, Středověk: (od IX. stol. do renesance). 1. vyd. Praha: Sfinx, Bohuml Janda, 1947. 256 s. cnb000655571. S. 44–45. 
  2. a b MICHAJLOV, Andrej Dmitrijevič. Французский героический эпос. Вопросы поэтики и стилистики. 1. vyd. Moskva: Российская академия наук, 1995. 360 s. Dostupné online. ISBN 5-201-13233-2. S. 259. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BRUN, Laurent. La chanson de Basin [online]. Arlima - Archives de littérature du Moyen Âge, 2014 [cit. 2018-03-21]. Dostupné online. (francouzsky)