Umělecké muzeum Basilej

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Basilejské muzeum umění)
Umělecké muzeum Basilej
Hlavní budova Uměleckého muzea Basilej
Hlavní budova Uměleckého muzea Basilej
Údaje o muzeu
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
MěstoBasilej
AdresaSt.Alban-Graben 8
CH-4010 Basel
Zakladatelměsto Basilej
Vlastníkkanton a město Basilej
Založeno1661
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Umělecké muzeum Basilej (německy Kunstmuseum Basel) patří k nejvýznamnějším veřejným sbírkám výtvarného umění ve Švýcarsku, obsahuje kolem 300.000 artefaktů a je zapsáno jako památka národního významu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dům U komára (Haus Zur Mücke), první sídlo muzea

Základ jeho sbírek vytvořil Amerbachův kabinet (obrazy, grafika a kabinet kuriozit s kolekcí osobních předmětů z pozůstalosti Erasma Rotterdamského a sbírka děl Hanse Holbeina mladšího, kterou město Basilej k založení muzea roku 1661 zakoupilo a společně s prvním domem U komára (Haus Zur Mücke) převedlo do správy basilejské univerzity. Univerzita je zde provozovala až do poloviny 19. století společně s univerzitní knihovnou. Muzeum inzeruje, že roku 1671 otevřelo sbírky veřejnosti a že je tak nejstarším veřejně přístupným muzeem umění na světě.[1] Teprve roku 1683 otevřelo jako druhé v pořadí Ashmoleovo muzeum v Oxfordu. Druhá basilejská expozice muzea byla otevřena v bývalém klášteře augustiniánů a teprve třetí budovu navrhli architekti Paul Bonatz a Rudolf Christ roku 1931 jako novou a hlavní pro toto muzeum. Sídlí nedaleko opatství sv. Albana. Roku 2016 budovu rekonstruovali a rozšířili architekti Emanuel Christ a Christoph Gantenbein.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Rozsah sbírek malby, kresby, grafiky a soch sahá od raného 15. století do současnosti. Významné jsou především kolekce děl umělců 15. a 16. století z oblasti horního Porýní, nizozemských mistrů 17. století, grafický kabinet a dále sbírky umění od 19. století do současnosti. Cenná kolekce děl byla roku 1967 získána přímo od Pabla Picassa.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]