Basenji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Basenji
Basenji - černé a tříslové a červené a bílé zbarvení
Basenji - černé a tříslové a červené a bílé zbarvení
Základní informace
Země původuKonžská demokratická republikaKonžská demokratická republika Konžská demokratická republika
Tělesná charakteristika
Hmotnost samceideálně 11 kg
Hmotnost samiceideálně 9,5 kg
Výška samce †ideálně 43 cm
Výška samice †ideálně 40 cm
Barvačerná a bílá
červená a bílá
černá a tříslová
bílá s tříslovými skvrnkami a tříslovými znaménky na čumáku a lících
černá
tříslová a bílá
žíhaná
Klasifikace a standard
Skupina FCI5: Špicové a plemena primitivní
Sekce FCI6: Primitivní plemena (bez pracovní zkoušky)
FCIstandard
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Basenji (basendži, angl. Congo Dog) je lehké středně velké vysokonohé psí plemeno. Pochází ze střední Afriky, patronát drží Spojené království.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Psi, podobní plemeni Basenji původně vznikli z dávných polodivokých vlasatých psů, tzv. šensiů, kteří žili s africkými kmeny Pygmejů v Kongu. Jde o jedno z nejprimitivnějších a nejpůvodnějších, dodnes existujících plemen. V polovině 19. století toto zapomenuté plemeno oživili badatelé v jižním Súdánu a v Kongu. V Kongu se Basenji využívali jako lovečtí psi, sloužící k nahánění zvěře do sítí.

Neštěkavost[editovat | editovat zdroj]

Basenji je známý tím, že neumí štěkat, resp. neštěká v pravém slova smyslu. Jen když se lekne či bojí, umí vydat krátký ostrý zvuk. Nejpravděpodobnější důvod „neštěkavosti“ je skutečnost, že Basenji má hrtanový prostor menší ve srovnání s jinými domácími psy. Tato skutečnost způsobuje omezení pohybu hlasivek a tím znemožňuje štěkavý zvuk. I když je neštěkavý, přesto vůbec nelze říci, že je Basenji němý. Vládne celou škálou ostatních psích zvuků, a některé zvuky jsou právě u této rasy přímo unikátní.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Má lesklou, krátkou a jemnou srst zbarvení je černobílé, červenobílé, trikolorní nebo žíhané s bílou. Vždy jsou však bílé tlapy, hruď a konec ocasu. Důležitá je však především harmonická postava. Kostra je lehká, pes má poněkud zkrácený formát a vzpřímený krk. Hlava je plochá, při vztyčených uších se na obličeji tvoří vrásky. Přechod od čela k čenichu je sotva zřetelný. Ocas je vysoko nasazený, jednou nebo dvakrát zatočený nad hřbetem.

Charakter[editovat | editovat zdroj]

Tichý, k cizím zcela nedůvěřivý a venku zdánlivě nekontaktní pes. V domácím prostředí se stává mimořádně milým a citlivým společníkem. Je laskavý k dětem, avšak vždy připraven utkat se v boji se svými vrstevníky. Udělá mnoho pro přízeň svého pána, při výcviku ale může být tvrdohlavý. Má velmi vyvinut lovecký pud. Je velmi čistotný a nevydává zápach, o svou srst dokonce pečuje jako kočka. Hodí se do bytových podmínek, naopak je nevhodný do kotce.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]