Barnes Railway Bridge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barnes Railway Bridge
Pohled na most
Pohled na most
Základní údaje
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
PřesTemže
SprávceNetwork Rail
Otevřen1895
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Kód památky1080861
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barnes Railway Bridge je dvojice železničních obloukových mostů s lávkou, které se nacházejí na hranicích londýnských městských částí Richmond a Hounslow.

Most je součástí železniční trati Hounslow Loop Line a v rámci ní se nachází mezi stanicemi Barnes Bridge a Chiswick. Výstavba původního mostu byla započata v roce 1846 a autory jeho návrhu byly britští inženýři Joseph Locke a J. E. Errington, kteří se stali i autory nedalekého mostu Richmond Railway Bridge. Barnes Railway Bridge byl otevřen dne 22. srpna 1849. V roce 1891 bylo po zhroucení litinového mostu u nádraží Norwood Junction rozhodnuto o stavbě nového mostu Barnes Railway Bridge. Nový most byl postaven v letech 18941895 na rozšířených pylonech starého mostu. Hlavním inženýrem nového mostu byl Edward Andrews. Hounslow Loop Line byla přemístěna na nový most a od jeho otevření 6. června 1895 je starý most nevyužívaný. Hlavní rozpětí obou mostů mají délku 36,6 m. Pylony jsou z cihel a jsou obložené kameny z Bramley Fall. Výška mostů nad hladinou Temže při nízkém přílivu je 10,9 m. Oblouky obou mostů jsou litinové.

Při rozšiřování mostu v letech 18941895 byla kvůli veslařským závodům The Boat Race postavena i 2,4 m široká lávka. V současnosti jsou Barnes Railway Bridge, Fulham Railway Bridge a Hungerford Bridge jedinými třemi železničními mosty v Londýně přes Temži, které slouží pro železniční dopravu i pro pěší.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barnes Railway Bridge na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]