Barefoot (obuv)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evoskins – typ minimalistické obuvi

Barefootová obuv (nebo také bosá obuv či minimalistické boty) jsou boty určené ke každodennímu pohybu, jejichž cílem je do jisté míry simulovat volnost pohybu, kterou má člověk při bosé chůzi. Pojem barefoot pochází z angličtiny a je složen ze dvou slov – bare (bosý) a foot (chodidlo). Na první pohled může barefootová bota vypadat téměř totožně jako běžná konfekce. Využívá totiž stejné materiály a výrobní postupy – kůži, kaučuk, textil apod. Bosá obuv má tvar podle tvaru lidské nohy, má velmi poddajnou podešev, netvarovanou stélku a tzv. nulový drop (rozdíl mezi výškou pod patou a pod špičkou).Barefoot boty mají různé šířky a vybrat můžete boty na úzkou, normální i širokou nohu s vysokým nártem.

Charakteristika barefoot obuvi[editovat | editovat zdroj]

  1. Tenká podrážka: Barefoot boty mají velmi tenkou a flexibilní podrážku. Noha se může přirozeně ohýbat a pohybovat se při chůzi. Bota nabízí lepší kontakt s povrchem a dopřává pocit chůze naboso.
  2. Široký prostor pro prsty: Boty mají širokou přední část a prsty mají dostatek prostoru. To pomáhá udržovat stabilní rovnováhu a zlepšuje pohodlí při chůzi.
  3. Nulový drop: Bota má nulový rozdíl výšky mezi patou a špičkou. To umožňuje přirozený pohyb nohy a pomáhá snižovat stres na klouby.
  4. Minimální vycpávky a podpůrné prvky: Barefoot boty obvykle nemají vycpávky ani podpůrné prvky, které by omezovaly pohyb nohy. Jsou navrženy tak, aby noha pracovala sama za sebe, což může posílit svaly nohou.
  5. Lehkost a flexibilita: Tyto boty jsou často lehké a flexibilní. To umožňuje noze volně se pohybovat a přizpůsobovat se různým podmínkám.[1]

Podrážka[editovat | editovat zdroj]

Podrážky barefoot bot jsou mimořádně tenké, často se pohybují v rozmezí od 1 do 4 milimetrů. Tato minimální tloušťka umožňuje, aby chodidlo cítilo povrch, po kterém chodíte, což napodobuje přirozený kontakt nohy s povrchem při chůzi naboso.[2] Podrážky barefoot bot jsou často vyrobeny z gumy nebo jiných elastických materiálů, které jsou odolné, ale zároveň umožňují kontakt s povrchem. I když jsou podrážky tenké, obvykle jsou dostatečně odolné, aby chránily nohu před ostrými předměty, jako jsou kamínky nebo skleněné střepy.[3]

Různé šířky bot[editovat | editovat zdroj]

Barefoot boty se vyrábí v několika šířkách - některé jsou vhodné pro úzkou, normální či širokou nohu. Níže je uveden seznam značek barefoot bot, které jsou vhodné pro daný typ nohy.

  • Pro úzkou nohu: Lems, Softstar, Vivobarefoot, Vivobarefoot Kids, Be Lenka[4], Joe Nimble, Groundies, Betula
  • Pro širokou nohu: Merrell, Keen, Xero Shoes, Vivobarefoot, Vivobarefoot Kids, Be Lenka, Joe Nimble, Groundies, Betula
  • Pro normální nohu: Lems, Softstar, Vivobarefoot, Vivobarefoot Kids, Be Lenka, Joe Nimble, Groundies, Betula[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Minimalist shoe na anglické Wikipedii.

  1. BAREFOOT BOTY [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  2. MAMADODESTE.CZ. Co jste nevěděli o barefoot botách a 5 tipů, jak je vybrat [online]. 2023-08-01 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  3. MAMAIMREGEN.DE. Was Sie noch nicht über Barfußschuhe wussten und 5 Tipps, wie Sie sie auswählen [online]. 2023-03-28 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (německy) 
  4. MODERNÍ RODIČ. OBUV RECENZE A TIPY [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  5. HRASEKVLUSKU.CZ. Jak vybrat pohodlné barefoot boty? 6 let zkušeností a 5 tipů pro vás [online]. 2023-05-08 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online.