Bakala Foundation

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nadace The Bakala Foundation
ZakladatelZdeněk Bakala
Vznik2007
Právní formanadace
SídloTržiště 366/13, Praha, 118 00, Česko
ŘeditelVáclav Pecha
Správní radaMichaela Bakala (předsedkyně správní rady)
Iva Baranová (členka)
Paul Casciato (člen)
Dozorčí radaZdeněk Tůma (člen)
Daniel Rosický (člen)
Kateřina Šimonová (členka)
Oficiální webwww.bakalafoundation.org
Datová schránkafhjcz22
Dřívější názevNadace Zdeňka Bakaly
IČO27921247 (VR)
DIČCZ27921247
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bakala Foundation je česká rodinná nadace Zdeňka Bakaly a Michaely Bakalové. Byla založena v červenci 2007[1] jako Nadace Zdeňka Bakaly, v roce 2014[1] byla přejmenována na Nadaci The Bakala Foundation. Prioritou nadace je podpora vzdělání. Formou stipendií v rámci programu Scholarship podporuje české studenty ve studiu na zahraničních univerzitách. Prostřednictvím programu Středoškolská stipendia zprostředkovává studium na výběrových středních školách v USA a Velké Británii. Nadace dále organizuje programy na podporu nezávislé žurnalistiky Achillova Data a Journey[2], ale i umění a architektury - Kaplicky Internship. Kromě vlastních programů podporuje i další veřejně prospěšné projekty v České republice i zahraničí.

Programy[editovat | editovat zdroj]

Scholarship[editovat | editovat zdroj]

Program Scholarship nabízí českým studentům finanční podporu ve formě stipendia na zahraničních univerzitách. Podporování jsou jak středoškoláci, kteří se ucházejí o studium na vysoké škole, tak vysokoškoláci, kteří se uchází o podporu ve svém navazujícím studiu.[3] Přibližně čtvrtina žadatelů se hlásí na sociální vědy a humanitní obory, pětina na aplikované vědy a každý desátý uchazeč si zvolil uměleckou školu.[4] Většina stipendistů míří na univerzity do Velké Británie, kde jsou nejčastější volbou univerzity v Cambridge a Oxfordu[5], a do USA, kde studují zejména na Harvardově univerzitě, Yale, Dartmouth College a dalších univerzitách v rámci Ivy League. Získané stipendium může pokrýt školné, ubytování i životní náklady a jeho přesná výše je závislá na různých faktorech.[6] Vybraní studenti mohou být při splnění určitých předpokladů podporováni po celou dobu svého studia. Prvním krokem k získání stipendia je podání přihlášky, jejíž součástí je esej a doporučující dopisy. Vybraní žadatelé jsou pak pozváni do druhého kola k ústnímu pohovoru.

Achillova Data[editovat | editovat zdroj]

Achillova Data jsou tříměsíční kurz investigativní žurnalistiky a mentoring určený studentům a čerstvým absolventům mediálních oborů z České republiky. Mezi mentory a lektory tohoto projektu v minulých ročnících patřili Jana Ustohalová (MF DNES), Pavla Holcová (České centrum pro investigativní žurnalistiku), Jindřich Šídlo (Seznam Zprávy), Tomáš Němeček, Markéta Dobiášová a David Macháček z České televize, Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt či Paul Myers (Research Clinic, BBC Academy)[7]. Do roku 2014[8] kurz vedla obecně prospěšná společnost Zaostřeno ve spolupráci s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku, od 4. ročníku vyhlášeného v roce 2015 jej převzala Bakala Foundation[7].

Journey – Journalism Bootcamp[editovat | editovat zdroj]

Journey je mezinárodní letní škola žurnalistiky pro studenty mediálních oborů z Česka i ze zahraničí, která probíhá každoročně od roku 2015. Studenti se mohou učit od zkušených novinářů z renomovaných světových médií a agentur jako jsou CNN, The New Yorker, The New York Times, Bloomberg, Reuters, Associated Press a další. Mezi lektory jsou i držitelé prestižní Pulitzerovy ceny. Účastníci absolvují i praktická cvičení jako je reportáž v terénu či simulovaný newsroom.[9]

Kaplicky Internship[editovat | editovat zdroj]

Kaplicky Internship je soutěž pro studenty posledních ročníků architektury o tříměsíční stáž v jednom z prestižních světových architektonických studií. Soutěž pořádá Bakala Foundation ve spolupráci s Design Museem v Londýně, Nadačním fondem Kaplicky Centre a Českou komorou architektů. Předmětem soutěže jsou architektonické práce studentů závěrečných ročníků českých vysokých škol se zaměřením na architekturu.

2015[editovat | editovat zdroj]

První ročník soutěže vyhrál Ondřej Michálek, absolvent Ateliéru architektura III vedeného prof. Imrichem Vaškem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.[10] Získal tak možnost stáže v londýnském studiu architekty Evy Jiřičné. Ondřej Michálek zvítězil s prací, ve které se inspiroval růstem podhoubí a dalších živých organismů. Následně zkoumal územní důsledky aplikace těchto pravidel v jednom momentu a lokalitě jako „pavilonu růstu“.[11]

2016[editovat | editovat zdroj]

Druhý ročník soutěže vyhrála Petra Ross, absolventka Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.[12] V roce 2017 stráví tři měsíce na stáži v londýnském ateliéru zesnulé architektky Zahy Hadid. Petra Ross uspěla s návrhem veřejné knihovny, kterou zasadila na břeh Temže v Londýně. V porotě tohoto ročníku soutěže zasedla dlouholetá spolupracovnice Zahy Hadid z jejího londýnského studia Melodie Leung, ředitel Design Musea v Londýně Deyan Sudjic a garant projektu doc. Ing. arch. Vladimír Krátký z Fakulty architektury ČVUT.[13]

2017[editovat | editovat zdroj]

Třetí ročník soutěže vyhrál Miroslav Strnad z VUT v Brně, který získal tříměsíční stáž v ateliéru Allies and Morrison v Londýně[14]. Do soutěže se přihlásil s projektem duchovního centra tvořeného kostelem, multifunkčním sálem, farou a kavárnou pro sídlištní čtvrť Líšeň v Brně.

2018[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtý ročník soutěže vyhrál Petr Kousal z Fakulty stavební VUT v Brně s návrhem pavilonu brněnského výstaviště.[15] Tříměsíční stáž absolvoval ve studiu Adjaye Associates.

2019[editovat | editovat zdroj]

V pátém ročníku zvítězil Ondřej Pokoj z Fakulty architektury ČVUT se svým návrhem přestupního uzlu pro Letiště Praha, tzv. Transferium. Odměnou mu byla stáž v Heatherwick Studio.

2020[editovat | editovat zdroj]

Vítězem šestého ročníku se stal Vojtěch Rudorfer z Fakulty architektury ČVUT s projektem hangáru pro výzkumnou vzducholoď na norských Špicberkách a získal stáž v londýnském studiu David Chipperfield Architects.

2021[editovat | editovat zdroj]

Se svým projektem Český dům na Tchaj-wanu zvítězila Valerie Heyworth, absolventka Fakulty architektury ČVUT. Architektonickou stáž absolvovala u Amanda Levete Architects.

2022[editovat | editovat zdroj]

Osmý ročník soutěže vyhrála Eva Kvaššayová, absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Stáž absolvovala v madridské pobočce architektonického studia Foster + Partners.

2023[editovat | editovat zdroj]

Anna Jelínková, absolventka VUT v Brně zvítězila se svým projektem Naše cizí místa, který se zabýval využitelností prázdných městských prostranství, tzv. vágních terénů. Získala tak stáž v německém architektonickém studiu Büro Ole Scheeren.

Další filantropické aktivity manželů Bakalových[editovat | editovat zdroj]

Manželé Bakalovi stáli u vzniku řady významných neziskových institucí v ČR. Vedle české rodinné nadace Bakala Foundation dlouhodobě podporují zejména The Aspen Institute Prague, Knihovnu Václava Havla, Centrum současného umění DOX a Design Museum v Londýně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Nadace The Bakala Foundation, IČO: 27921247, 6. 2. 2017 - Obchodní rejstřík | Peníze.cz. rejstrik.penize.cz [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  2. ADMIN. O nás | Bakala Foundation. Bakala Foundation. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. 
  3. Bakala Foundation bude vybírat stipendisty z 238 zájemců o studium v zahraničí | NICM. www.nicm.cz [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. DOM. Bakala Foundation hledá stipendisty, nejtalentovanější studenty pošle na prestižní univerzity. Hospodářské noviny. 2017-01-12. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. 
  5. S.R.O., Studenta Media. Nadace Zdeňka Bakaly letos podpoří 21 studentů. Studenta.cz - Největší magazínový portál pro studenty v ČR. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. 
  6. ZÁLUSKÝ, Jan. Titul z Yalu? Nemusí být fikcí. Hospodářské noviny. 2017-01-31. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. 
  7. a b Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky » Blog Archive » PŘÍLEŽITOST: Achillova data IV – investigativní in-depth žurnalistika v souvislostech. katedra.upmedia.cz [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-06. 
  8. JAN, David. Kurz investigativní žurnalistiky Achillova data zná své vítěze. www.munimedia.cz [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-02-06. 
  9. Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky » Blog Archive » PŘÍLEŽITOST: Journey – Journalism Boot Camp 2016. katedra.upmedia.cz [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-06. 
  10. Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. www.umprum.cz [online]. [cit. 2017-02-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-01-19. 
  11. Kaplicky Internship - soutěž pro studenty / stáž v ateliéru Zaha Hadid. www.archiweb.cz [online]. [cit. 31.3.2016]. Dostupné online. 
  12. Knihovna jako deštník. Mladá česká architektka uspěla v soutěži a pojede do studia Zahy Hadid. Aktuálně.cz [online]. Economia [cit. 2017-02-04]. Dostupné online. 
  13. Historicky druhým držitelem Kaplicky Internship se stala Petra Ross. www.archiweb.cz [online]. [cit. 4.1.2017]. Dostupné online. 
  14. Vítěz Kaplického stipendia jede na stáž k architektům do Londýna | Blesk.cz. www.blesk.cz [online]. [cit. 2018-12-18]. Dostupné online. 
  15. Čtvrtý ročník soutěže pro studenty architektury Kaplicky Internship zná svého vítěze | EARCH.. www.earch.cz [online]. [cit. 2018-12-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]