Bajina Bašta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bajina Bašta
Бајина Башта
Bajina Bašta – znak
znak
Bajina Bašta – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátSrbskoSrbsko Srbsko
OkruhZlatiborský
Bajina Bašta
Bajina Bašta
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha673 km²
Počet obyvatel9 133 (2011)
Hustota zalidnění13,6 obyv./km²
Správa
StarostaMiloje Savić
Oficiální webwww.bbasta.org.rs
Telefonní předvolba+381 31
PSČ31250
Označení vozidelUE
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bajina Bašta (v srbské cyrilici Бајина Башта) je město na západě Srbska, nedaleko od hranic s Bosnou a Hercegovinou. Rozkládá se na břehu řeky Driny při ústí potoka Pilica do řeky a nedaleko národního parku a pohoří Tara. V roce 2011 zde žilo 9 133 obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Administrativně spadá do Zlatiborského okruhu. Nedaleko města se nachází dvě vodní elektrárny; jedna na řece Drině (proti proudu, dále na jih) a další v pohoří Tara, za kterou se nachází Zaovinské jezero.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1834 byla Bajina Bašta jako moderní město postavena na místě původní vesnice s názvem Pljeskovo.

Název Bajina Bašta pochází od velkých ovocných a zeleninových zahrad osmanského šlechtice Baji (název doslova znamená Bajova zahrada), které se pěstovaly na březích řeky Pilice. Po útěku muslimů z oblasti srbského knížectví do Bosny a nebo do jiných částí Osmanské říše zde zůstalo opuštěné sídlo.

V roce 1858 se město stalo správním střediskem obce Rača. Dne 15. září 1872 udělil kníže Milan Obrenović IV. dekretem Bajině Baště statut města. Pro usnadnění výměny zboží mezi Srbskem a Bosnou byl v roce 1880 ve Skelanech otevřen první hraniční přechod. Ten se, stejně jako město s pravidelnou uliční sítí, objevuje na mapách třetího vojenského mapování z konce 19. století. Tehdy však stály domy jen okolo hlavního náměstí a několika málo ulic. Až později se město rozšířilo do dnešní podoby.

Po druhé světové válce přestalo hrát úlohu pohraničního sídla. Až rozpadem Jugoslávie došlo k vzniku státní hranice na řece Drině.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Bajina Bašta je také výchozím bodem pro turisty, kteří směřují do národního parku Tara. Město je v Srbsku známé díky domu, který je umístěn na skalním ostrohu uprostřed řeky Driny.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Do města vedou pouze silnice nižších tříd (údolím Driny, z nedalekého města Užice a z okolí Tary. U Bajiny Bašty stojí také silniční most a nachází se na něm hraniční přechod do Bosny a Hercegoviny (vesnice Skelani). Město nemá železniční spojení se zbytkem Srbska.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kućica na Drini je simbol Bajine Bašte: Nema dva zida i spada u 16 najčudnijih kuća na svetu. Telegraf [online]. [cit. 2022-12-10]. Dostupné online. (srbsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]