Pängnjŏngdo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Baengnyeongdo)
Pängnjŏngdo
백령도
Snímek ostrova
Snímek ostrova
Pängnjŏngdo
Pängnjŏngdo
Poloha na mapě Jižní Koreje
StátJižní KoreaJižní Korea Jižní Korea
Topografie
Rozloha45,8 km²
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatel4 329
Hustota zalidnění94,5 obyv./km²
Největší sídloBaengnyeon-myeon
Používané jazykyKorejština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Skály Dumužin

Pängnjŏngdo (korejsky 백령도) je jihokorejský ostrov ve Žlutém moři, nacházející se asi 14 kilometrů od severokorejských břehů. Za jasných dnů je možné na severokorejský břeh z tohoto ostrova dohlédnout. Jihokorejská pevnina je vzdušnou čarou vzdálena přes 140 kilometrů. Ostrov je přibližně 8,5 kilometrů dlouhý a 12,5 kilometrů široký. Dohromady zabírá plochu 45,8 km2. Nachází se na něm nejzápadnější bod Jižní Koreje. Sousedními ostrovy jsou Daečcheongdo a Sočcheongdo. S jihokorejským přístavem Inčchon ostrov spojuje trajekt.[1][2][3][4]

Ostrov je pro Jižní Koreu velmi důležitý vojensky. Počet obyvatel se pohybuje okolo 4000. Administrativně ostrov náleží k okresu Ongdžin, který je součást města Inčchon.[1][2][3][4]

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Jméno Pängnjŏngdo v překladu znamená ostrov bílého křídla, protože jeho tvar připomíná ibisa s roztaženými křídly.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na Pängnjŏngdu je už od 19. století rozšířeno křesťanství. Považuje se proto za jednu z kolébek korejského křesťanství.[4]

Na ostrově se nacházela japonské základna užívaná v časech rusko-japonské války, která probíhala v letech 1904–1905.

Ostrov byl důležitý během bojů Korejské války, nacházelo se zde vojenské letiště. Po podepsání Dohody o neútočení na Korejském poloostrově bylo dohodnuto, že ostrov připadne Jižní Koreji a to i přesto, že leží u severokorejských břehů.

V roce 2010 došlo nedaleko ostrova k menšímu střetu mezi jihokorejskými loděmi a severokorejskou armádou.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Oblast ostrova je bohatá na mnoho druhů oceánské fauny a ptáků. Žije zde například čínská volavka (Egretta eulophotes), což je ohrožený druh. Na plážích a skalách žijí také tuleni a nachází se zde tulení rezervace. Kvůli tuleňům se ve vodách okolo ostrova objevují i žraloci bílý. Dále v těchto vodách žijí sviňuchy.

V blízkosti pobřeží ostrova se nacházejí skalnaté ostrůvky zvané Dumužin.[5][4]

Turistický ruch[editovat | editovat zdroj]

Ostrov není příliš navštěvovaný turisty, protože je poměrně těžko dostupný. Mezi pamětihodnosti patří již zmiňované skály Dumužin, pláže Sagot a Kongdol, místní kostel nebo síň křesťanské historie, což je muzeum mapující historii křesťanů v Koreji.[5][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Baengnyeongdo na anglické Wikipedii.

  1. a b Incheon Tourism Organization | Themed tourism > Island Tours of Incheon > Pängnjŏngdo Island. www.travelicn.or.kr [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné online. 
  2. a b Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné online. 
  3. a b Where is South Korea? | Where is South Korea in the World?. worldpopulationreview.com [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné online. 
  4. a b c d e Baengnyeong full of hidden beauties. koreatimes [online]. 2011-04-21 [cit. 2020-11-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b DREAMWARE.CZ. AsianStyle.cz - Ostrov Baengnyeong: nejkrásnější vojenská fronta v Koreji. www.asianstyle.cz [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]