Babylon (časopis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Babylon
Datum založení1992
Jazykčeština
Země původuČeskoČesko Česko
Klíčové osoby
VydavatelStudentský spolek Babylon
EditorPetr Placák
Odkazy
ISSN2570-7353 a 1211-4332
Číslo ČNBcnb000358413
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Babylon (podtitul Studentský list pro seniory) je časopis zabývající se především politikou, kulturou a literaturou. Je konzervativnímonarchistický, do jisté míry staromilský a kritický jak k časům komunistické totality, tak k polistopadovému vývoji v české společnosti. Velký důraz je kladen důraz na význam svobody slova.

Historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Časopis vznikl roku 1992. Je výrazně spjat s tvůrčí osobností Petra Placáka, který je od roku 1995 jeho šéfredaktorem.[1] Placák předtím vydával v samizdatu časopis Koruna opozičního royalistického hnutí České děti a sám označuje Babylon za obdobu časopisu Koruna v polistopadové době.[1]

Babylon vychází s podporou Ministerstva kultury ČR. Na akademické půdě byl k dispozici zdarma, jinak stál 15 Kč (2008); 4. číslo XXIV. ročníku (z prosince 2015) bylo neprodejné. Obsahuje literární a výtvarnou přílohu s rozhovorem s osobností. V tištěné podobě vychází čtyřikrát do roka, webová stránka (Babylonrevue.cz) je však aktualizována několikrát týdně. V červnu 2022 je možné si časopis objednat přes firmu SEND Předplatné. Roční předplatné stojí 240 Kč, ale je možnost i objednání jednotlivých čísel za 60 Kč. Odeslání je možné také do zámoří a to za cenu 500 Kč u ročního předplatného.

Časopis je psán archaizujícím pravopisem z doby před jeho reformou z roku 1957, což se projevuje především v psaní s/z v cizích slovech (např. poesie, rasance, verse), nebrání se ostrým označením a vulgarismům; rozhovory bývají někdy psány obecnou češtinou. Babylon organizuje také monarchistické akce a setkání, zaměřené rovněž na undergroundovou komunitu.[1]

Web[editovat | editovat zdroj]

Časopis má také svou prezentaci na webu, kde jsou články řazeny do 6 sekcí: Politika, Kultura, Státy, Historie, Cilivisace a Za monarchii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c BENETKOVÁ, Eva. Disent po roce 1989. Využití teorie změny habitu Pierra Bourdieu na příkladu vybraných organizací postdisentu. dspace.cuni.cz. 2018-09-25, s. 51–56. Dostupné online [cit. 2019-09-09]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]