Baňka velkokališná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBaňka velkokališná
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby vřeckovýtrusné (Ascomycota)
TřídaPezizomycotina
PodtřídaPezizomycetidae
Řádkustřebkotvaré (Pezizales)
Čeleďkustřebkovité (Pezizaceae)
Rodbaňka (Sarcosphaera)
Binomické jméno
Sarcosphaera coronaria
(Jacq.) J. Schröt., 1893
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Baňka velkokališná (Sarcosphaera coronaria, též Sarcosphaera crassa) je vzácná jedovatá vřeckovýtrusná houba, patřící do čeledi kustřebkovitých.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Plodnice je nejprve kulovitá a v zemi ponořená. Postupně se plodnice částečně vynoří na povrch a v horní části se rozpukne ve 4–9 cípů. Tím plodnice nabývá hluboce miskovitého či pohárovitého tvaru; široká je cca 5–12 cm. Baňka velkokališná je z vnější strany bělavá či nafialovělá, vnitřní strana je fialové až hnědofialové barvy.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

V České republice roste dosti vzácně, od dubna do srpna, hlavně ve smrčinách (nebo i pod borovicemi a buky) na jílovitých či vápnitých půdách. V Červeném seznamu hub České republiky je baňka velkokališná uvedena jako ohrožený druh (kategorie EN).[1]

Jedovatost[editovat | editovat zdroj]

Baňka velkokališná je silně jedovatá (přinejmenším za syrova), a též pro svou vzácnost by neměla být sbírána. Původně byla považována za jedlou (byť ne kvalitní) a v oblastech s hojnějším výskytem konzumována. V roce 1927 došlo k publikaci několika otrav ze Švýcarska, z nichž jedna skončila úmrtím.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOLEC, Jan; BERAN, Miroslav. Červený seznam hub (makromycetů) České republiky [online]. Praha: Příroda, 2006. Dostupné online. 
  2. PILÁT, Albert. O jedovatosti baňky velkokališné - Pustularia coronaria. In: VELENOVSKÝ, Josef. Mykologia. Praha: Československý klub mykologický v Praze, 1930. S. 61.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]