BBC World Service Television

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
BBC World Service Television
Zahájení vysílání11. března 1991 (Evropa)
14. října 1991 (Asie)
Ukončení vysílání16. ledna 1995
SíťBBC
Formát obrazu4:3
ZeměSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Oblast vysílánícelosvětově
NahradilBBC TV Europe
NahrazenBBC Prime
BBC World

BBC World Service Television (často zkracováno jako BBC WSTV) byl satelitní kanál BBC. Vysílal od března 1991 do ledna 1995.

Program[editovat | editovat zdroj]

Evropa[editovat | editovat zdroj]

V Evropě BBC WSTV nahradil BBC TV Europe 11. března 1991 jako placený servis BBC, vysílající mix pořadů z BBC One a BBC Two, stejně jako BBC TV Europe. Na rozdíl od BBC TV Europe ale vysílal BBC World Service News a to v časech zpravodajských relací BBC vysílaných ve Spojeném království. Také vysílal vlastní verzi Children's BBC.

Asie[editovat | editovat zdroj]

V Asii a dalších kontinentech BBC WSTV zahájil vysílání 14. října 1991 a to jako 24hodinový zpravodajský a informační kanál. Vysílal na platformách STAR TV a AsiaSat.

Kanál byl soupeřem CNN International a vysílal také publicistiku a dokumenty z BBC One a BBC Two. Některé pořady BBC WSTV také vysílala africká M-Net a v Kanadě CBC Newsworld. 4. května 1992 také kanál začal experimentovat s vysíláním pořadů v jiných jazycích.

Zánik[editovat | editovat zdroj]

Kanál zaniknul 16. ledna 1995 ve 20.00 CET, kdy se kanál rozdělil na zpravodajskou BBC World a zábavní BBC Prime, která zahájila vysílání o 10 dní později, 26. ledna 1995, taktéž ve 20.00 CET. Změna názvu kanálu byla velmi očekávána diváky, protože, jak se později ukázalo, byl název BBC World Service Television velmi nepraktický a to například u předpovědí počasí, které se celým názvem jmenovaly BBC World Service Television Weather a to, společně s tehdejším grafickým designem BBC zabíralo velké množství místa. Na druhé straně byl také podporován zánik kanálu, z důvodu diváckého zájmu o větší množství zpráv a tato možnost byla nakonec zvolena.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]