BBC Symphony Orchestra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
BBC Symphony Orchestra
BBC Symphony Orchestra (2012)
BBC Symphony Orchestra (2012)
Základní informace
PůvodSpojené království Londýn
Žánryklasická hudba
Aktivní roky1930–současnost
Webwww.bbc.co.uk/symphonyorchestra
Současní členové
Dirigent
Sakari Oramo
Dřívější členové
Zakladatel
Adrian Boult
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The BBC Symphony Orchestra je symfonický orchestr britského veřejnoprávního rozhlasu BBC a současně jeden z nejvýznamnějších britských symfonických orchestrů. Tradičně také zahajuje a ukončuje každoroční letní koncerty The Proms v kensingtonském Royal Albert Hall.


Historie[editovat | editovat zdroj]

Od svého založení v roce 1930 je Symfonický orchestr BBC znám jako průkopník avantgardní hudby, a v této tradici pokračuje dodnes. Orchestr byl založen v Londýně jako společný projekt britské rozhlasové stpolečnosti BBC a dirigenta Thomase Beechama. Ten se ale později role dirigenta vzdal a jeho roli převzal ředitel hudebního vysílání BBC Adrian Boult. V počátcích působnosti orchestru ho občas řídili i hostující dirigenti, mezi prvními byl Ital Arturo Toscanini, který se o orchestru vyjadřoval jako o nejlepším, který kdy řídil.

Během druhé světové války se orchestr pod Boultovým vedením zaměřoval hlavně na hraní standardů a ani po válce se orchestru nepodařilo přesvědčit vedení BBC, aby uvolnilo odpovídající finanční prostředky pro provoz souboru. Orchestr tak nedokázal konkurovat tehdejším nově vzniklým a dobře vedeným orchestrům.

Od padesátých do sedmdesátých let dvacátého století se orchestru nepodařilo zpátky si vydobýt jméno, které měl v předválečných letech. Situace se začala zlepšovat jmenováním Williama Glocka.

V první dekádě 21. století se už orchestr vrátil mezi světovou špičku. Mezi lety 20062012 byl jeho dirigentem Jiří Bělohlávek. V současnosti jej vede finský dirigent Sakari Oramo.

Seznam šéfdirigentů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku BBC Symphony Orchestra na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]