Błędowská poušť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Chráněná krajinná oblast
Błędowská poušť
Pustynia Błędowska
Základní informace
Rozloha32 km²
Poloha
StátPolskoPolsko Polsko
MístoGmina Klucze (Malopolské vojvodství)
Dąbrowa Górnicza (Slezské vojvodství)
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Błędowská poušť
Błędowská poušť
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Błędowská poušť (polsky Pustynia Błędowska) je oblast pohyblivých písků a poušť, která se nachází ve gmině Klucze v Malopolském vojvodství a okrajově také na východním okraji města a okresu Dąbrowa Górnicza ve Slezském vojvodství v Polsku. Poušť získala název podle předměstí Błędów města Dąbrowa Górnicza.

Geografie, goeologie a historie[editovat | editovat zdroj]

Błędowská poušť se nachází ve východní části mezoregionu - geologického hrástu Garb Tarnogórski, který je součástí vysočiny Wyżyna Śląska (Slezská vysočina). Nachází se jižně od řeky Bílá Přemše (Biała Przemsza) na jejím levém břehu.

Poušť je antropogenního původu: původně krajinu pokrývaly lesy, které byly koncem středověku vykáceny, nárůst populace a rozvoj hornictví navíc vedl k vyčerpání zásob podzemní vody. (Místní legenda vysvětluje vznik pouště tím, že ďábel chtěl zasypat pískem důl, kde se těžilo stříbro.) Písek původně pokrýval plochu okolo 150 km². Oblast sloužila jako vojenské cvičiště, za druhé světové války se zde Afrikakorps připravoval na saharské podmínky. V šedesátých letech v této krajině Jerzy Kawalerowicz natáčel úspěšný film Faraon.

Po druhé světové válce proběhla výsadba borovic, která snížila rozlohu pouště na necelých 33 km², rozdělených na dvě části tokem řeky Biała Przemsza. Stále je Błędowská poušť největší souvislou písečnou oblastí ve střední Evropě, vrstva písku dosahuje mocnosti mezi čtyřiceti a sedmdesáti metry. Je oblíbeným cílem turistů, kteří zde mohou pozorovat fata morgánu a písečné bouře, atrakcí je také hrad Ogrodzieniec stojící na okraji pouště. Působí zde sdružení Polská Sahara, které provozuje naučnou stezku a stará se o udržení rázu krajiny pomocí pastvy a kácení nežádoucí vegetace.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné. Severním směrem a severně od řeky Biała Przemsza se nachází vojenský újezd Poligon wojskowy „Pustynia Błędowska“.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]