Bělušická plošina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bělušická plošina
Nejvyšší bod279 m n. m. (Homole)

Nadřazená jednotkaKrakovanská tabule
Sousední
jednotky
Chvaletická pahorkatina, Starokolínská rovina, Býchorská pahorkatina, Žiželická tabule

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PovodíLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bělušická plošina je geomorfologický podokrsek České tabule v okrese Kolín nacházející se v prostoru mezi Kolínem a Chlumcem nad Cidlinou[1].

Geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Bělušická plošina je nejzápadněji položenou jednotkou geomorfologického celku Východolabská tabule, podcelku Chlumecká tabule a okrsku Krakovanská tabule[2]. Jedná se o plochý hřbet orientovaný z jihozápadu na severovýchod s výběžky na severozápad a jihovýchod. Na jihu se hřbet zvedá u vesnic Tři Dvory a Sendražice v podobě Konárovického vrchu ze Starokolínské roviny a táhne se přibližně severovýchodním směrem. Končí mírným svahem klesajícím k obci Žiželice do Býchorské pahorkatiny. Ta lemuje i celý západní okraj plošiny. Na východě klesají svahy Bělušické plošiny do Žiželické tabule. Na výběžek směřující k Labi mezi Týncem nad Labem a Lžovicemi přímo navazují Železné hory, resp. Týnecká část Chvaletické pahorkatiny, jenž se jako jediná část Železných hor nachází severně od Labe.

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšším vrcholem Bělušické plošiny je Homole (279 m) nacházející se v její centrální části. Významnější vrcholy se nacházejí spíše v severní části plošiny v okolí obce Polní Chrčice. Jižně od ní Kostelík (261 m), v severovýchodním zakončení plošiny pak Dománovický vrch (269 m) a Stráň (265 m) tvořící společně s Kozí hůrou (272 m) jakýsi severozápadní výběžek vyčnívající do Býchorské pahorkatiny.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Bělušická plošina je roztažena mezi Labem na jihu a jeho pravým přítokem Cidlinou na severu. Potoky pramenící na svazích plošiny (např. Bačovka) náleži do povodí těchto dvou řek. Kromě několika malých rybníčků se zde žádné významnější vodní plochy nenacházejí.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Severozápadním výběžkem mezi vrcholy Stráň a Kozí hůra prochází krátkým tunelem dálnice D11 Praha - Hradec Králové. Jihovýchodním výběžkem pak silnice II/322 Kolín - Pardubice. Jinak plošinu protíná několik silnic třetí třídy. Jakousi hřebenovou trasu tvoří Bělušické plošině modře značená turistická trasa 1044 spojující Kolín a Městec Králové, další dvě turistické trasy protínají plošinu v jižní části (zelená 3096 a žlutá 6108).

Zástavba[editovat | editovat zdroj]

Zástavba několika vesnic se nachází ve svazích po obvodu plošiny. Přímo na vrcholové plošině leží pouze osada Jelen spadající pod obec Konárovice.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholová partie plošiny je téměř souvisle zalesněna převážně listnatých stromů. Původní dubohabrový les je chráněn v rámci přírodní rezervace Dománovický les nacházející se v blízkosti severovýchodního zakončení. Na vrcholové plošině vrchu Stráň se rozkládá veřejnosti nepřístupná obora Chrčická stráň sloužící k chovu Daňka evropského. Svahy po obvodu plošiny zaujímají pole.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bělušická plošina na Mapách.cz
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)