Běchovice (první tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
První běchovická tvrz
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapřed 1413
Zánikpo 1420
Poloha
AdresaČeskobrodská čp. 1, Praha 9 - Běchovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

První běchovická tvrz je zaniklé panské sídlo v Praze 9. Stála v místech zájezdního hostince Na Staré poště, východně od nové tvrze, pozdějšího Lichtenštejského dvora. Hostinec je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Běchovice byly poprvé zmíněny ve falzu z doby kolem roku 1227 a v papežské listině z roku 1233, kdy ves a pozemky vlastnil klášter svatého Jiří na Pražském hradě. V pramenech ze 14. století uváděná ves Waldendorf (Walhendorf, Vlachovice) obsahovala několik dvorů pražských měšťanů. Ve dvou dvorech při silnici z Prahy do Úval vznikly tvrze.

Stavebníkem starší tvrze byl pravděpodobně staroměstský měšťan Johánek Ortlův, zvaný „Domšík od Bílého zvonu“ (Staroměstské náměstí čp. 605)[pozn. 1]. Domšík byl popraven roku 1413 na rozkaz německých konšelů jako přední stoupenec české strany na Staroměstské radnici. Rodový majetek pak přešel na jeho manželku Markétu a roku 1417 na syny Janka a Václava. Václav se později stal pražským kanovníkem.

Při husitských bouřích odešli bratři do emigrace a roku 1421 jejich běchovický majetek staroměstská rada zkonfiskovala a dvůr získal staroměstský měšťan Václav Bílý. Po jeho smrti roku 1427 koupil dvůr s tvrzí novoměstský měšťan Jan Holý z Příkopů, zvaný Janek Puškařík. Po jeho smrti se jeho žena Ofka provdala nejdřív za Jana z Rýzmburka a před rokem 1435 pak za Vaňka z Litožnice. Dvůr pak držela až do roku 1455. V tom roce král Ladislav daroval dvůr jako odúmrť po Domšíkovi Janovi ze Zbyslavice. Poté se majitelé střídali, až jej získali roku 1567 Zápští ze Záp.

Tvrz zanikla pravděpodobně při husitských bouřích kolem roku 1420.

Zájezdní hostinec[editovat | editovat zdroj]

Na místě dvora s tvrzištěm vznikl zájezdní hostinec, později zvaný Na Staré poště.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Doloženo v novoměstském manuálu pro období před rokem 1413.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MonumNet : Nemovité památky [online]. Praha: Národní památkový ústav. Číslo ÚSPK : 20339/1-1971, zájezdní hostinec Na Staré poště. [cit. 2018-10-06]. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HOLEC, František aj. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Sv. 7, Praha a okolí. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1988. 221 s. S. 20.
  • KAŠIČKA, František a NECHVÁTAL, Bořivoj: Středověké tvrze a hrádky při východním okraji pražského území. In: Staletá Praha, č. 20, Památky pražského venkova. S. 122-123.
  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze království Českého. Díl patnáctý, [Kouřimsko, Vltavsko, J.-z. Boleslavsko]. 2., nezm. vyd. V Praze: Šolc a Šimáček, 1927, [i.e. 1938]. 340 s. Digitalizovaný titul. S. 207. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]