Bílá Orava (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bílá Orava
Základní informace
Délka toku37 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
Slovensko (Žilinský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh, Orava,
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bílá Orava je řeka na horní Oravě, na území okresu Námestovo. Jde o jednu ze dvou zdrojnic řeky Oravy (druhou je Černá Orava v Polsku). Konvenčně je považována za horní tok Oravy, má délku 37 km.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Oravské Maguře, v podcelku Paráč, pod vrchem Paráč (1 324,8 m n. m.) v nadmořské výšce přibližně 1 080 m n. m..

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Nejprve teče na severozápad, zleva přibírá Brveník, u Flajšové se stáčí na sever, teče okrajem Kysucké vrchoviny a zprava přibírá Novou rieku. Dále vtéká do katastru obce Oravská Lesná a směřuje na severovýchod. Zde zleva nejprve přibírá Katrenčíkovský potok (770,9 m n. m.), za Oravskou Lesnou teče velkým obloukem, přibírá nejprve z pravé strany Zimnou vodu a pak z levé strany Juríkov potok. Následuje zleva Požehovka a vtéká na území obce Zákamenné. Dále protéká obcí Lomná, přibírá Lomnici zprava. Následně vytváří meandr, velkým obloukem teče vedle Lokci a přibírá významný přítok Hruštínka. Pak už teče víceméně severovýchodním směrem, okrajem Oravské kotliny, kde přibírá přítoky: Nevolajku u Ťapešova zprava, Veselianku u Oravské Jasenice zleva a Adamku z pravé strany. Ústí do vodní nádrže Orava jižně od Námestova v nadmořské výšce 601 m n. m..

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Biela Orava (rieka) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]