Bílá (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bílá
Lovecký zámeček Bílá
Lovecký zámeček Bílá
Základní informace
Výstavba1906
StavebníkFrantišek Saleský Bauer
Další majiteléolomoučtí arcibiskupové
Současný majitelsoukromý vlastník
Poloha
AdresaBílá 112, Bílá, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Bílá (zámek)
Bílá (zámek)
Bílá (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky103858 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Bílá stojí na okraji obce Bílá, v okrese Frýdek-Místek, na břehu potoka Smradlavá, nedaleko dřevěného kostela sv. Bedřicha. Od roku 2010 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti patřila Bílá do majetku olomouckých arcibiskupů, kteří si zdejší okolí velmi oblíbili. V roce 1906 zde arcibiskup František Saleský Bauer nechal postavit dřevěný lovecký zámeček, který sloužil jako arcibiskupské letní sídlo a také jako lovecká chata. Dnes se v něm nachází ubytovací zařízení.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o původní jednopatrovou dřevěnou stavbu z počátku 20. století se šindelovou střechou a hranolovou dvoupatrovou nárožní věží.[2] Skládá se z obytné věže a obytného "paláce". V horní části věže najdeme balkón, všechna okna jsou opatřena okenicemi. Do budovy se vstupuje přes verandu, za níž následuje místnost s kachlovými kamny a s dobovým lustrem z loveckých trofejí. Patra jsou pospojovaná schodišti, lemované parožím.

Součástí areálu je také původní konírna, která svému účelu slouží do současnosti, a také nová kaplička sv. Huberta, v roce 2008 vysvěcená biskupem Lobkowiczem při Hubertské mši.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Obec Bílá je dostupná po silnici I/56 od osady Hlavatá, kde se odděluje od silnice I/35, nebo od obce Ostravice, kolem vodní nádrže Šance a přes některé osady obce Staré Hamry. Obcí a přímo okolo zámečku vede zelená turistická značka od osady Černá, pokračující k Masarykově chatě. Okrajem Bílé vede také modře značená turistická stezka, mířící od osady Semčanka na vrchol Bobek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-01-25]. Identifikátor záznamu 388771075 : Zámek - lovecký zámeček. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. HEIDER, Jaroslav. Hrady, zámky, tvrze : putování po známé i neznámé historii. Díl I., Morava - sever. 1. vyd. [Opava]: Dědictví národů, 2012. 180 s. ISBN 9788090513204, ISBN 8090513204. OCLC 923581767 S. 9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]