Azara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAzara
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí Azara serrata
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďvrbovité (Salicaceae)
Rodazara (Azara)
Ruiz & Pav., 1794
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Azara celastrina ve středním Chile

Azara[1] (Azara) je rod rostlin z čeledi vrbovitých. V minulosti byl řazen do dnes již zrušené čeledi Flacourtiaceae. Jsou to dřeviny s jednoduchými střídavými listy a drobnými květy s dlouhými tyčinkami. Rod zahrnuje 9 druhů a vyskytuje se výhradně v jižní polovině Jižní Ameriky. Centrum rozšíření je v Chile.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Azary jsou stálezelené keře a malé stromy. Listy jsou jednoduché, střídavé, celokrajné nebo na okraji zubaté či pilovité, řapíkaté, se zpeřenou žilnatinou. Při sušení černají. Při bázi listů jsou často přítomny 1 nebo 2 mnohem drobnější, opadavé nebo vytrvalé listy, připomínající palisty. Vlastní palisty jsou drobné, velmi úzké, opadavé. Květy jsou drobné, žluté nebo nazelenalé, někdy vonné, uspořádané nejčastěji v úžlabních hroznech či klasech, řidčeji ve vrcholících nebo svazečcích. Kališních lístků je 4 až 5, koruna chybí. Tyčinky jsou většinou ve větším počtu, mají dlouhé, tenké nitky a vyčnívají z květů. Často jsou nápadně zbarvené (žluté). Semeník je svrchní, s jedinou komůrkou obsahující více vajíček. Čnělka je nitkovitá, zakončená tupou nebo lehce trojlaločnou bliznou. Plodem je bobule obsahující několik až mnoho semen.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod zahrnuje celkem 9 druhů. Je rozšířen výhradně v Jižní Americe v oblasti od jižní Brazílie po Argentinu a Chile. Centrum druhové diverzity je v Chile, kde se vyskytuje 7 druhů, z toho 4 endemické. V Brazílii, Bolívii a Uruguayi se vyskytuje po jediném druhu, do Argentiny zasahují 4 druhy.[4]

V oblastech Jižní Ameriky s mediteránním klimatem tvoří některé druhy charakteristickou složku keřové vegetace, známé jako matorral. Vyskytují se také v pabukových a jehličnatých lesích různých typů.[5]

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Rod nese jméno po španělském diplomatovi a mecenáši Nicolási de Azara (17301804), bratrovi přírodovědce Félixe de Azara.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Druhy Azara microphylla a Azara lanceolata jsou uváděny ze sbírek Pražské botanické zahrady v Tróji, kde jsou umístěny v sekci mobilní zeleně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. World Flora Online. Azara. [online]. [cit. 2018-08-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-08-15. (anglicky) 
  3. Flora de Chile. Flacourtiaceae [online]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2017 [cit. 2018-08-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-08-15. (anglicky) 
  5. Habitats of South America. [s.l.]: Institute of terrestrial ecology, 1996. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]