Avion II

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Avion II
Parní stroj Zéphyr, vyvinutý pro Avion II, vystavený v pařížském Musée de l'air et de l'espace
Parní stroj Zéphyr, vyvinutý pro Avion II, vystavený v pařížském Musée de l'air et de l'espace
Určeníexperimentální letoun
PůvodFrancie
ŠéfkonstruktérClément Ader
Vyrobeno kusů1 nedokončený prototyp
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Avion II (známý také jako Zéphyr nebo Éole II) byl druhý letoun, konstruovaný Clémentem Aderem. Práce na jeho stavbě probíhaly v roce 1893, ale letoun nebyl dokončen.[1] Vycházel z jeho prvního letounu Éole z roku 1890. Vznikal na objednávku francouzského ministerstva války.[1]

Jméno „Avion“, které vytvořil Ader z latinského avis (pták), se stalo zdrojem pro slovo avion, nejobvyklejší francouzské označení pro letadlo těžší než vzduch. První oficiální text, ve kterém je zmíněno, je francouzský patent číslo 205 555 poskytnutý Aderovi 19. dubna 1890.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Většina zdrojů se shoduje v tom, že práce na letounu nebyla nikdy dokončena. Ader ji opustil ve prospěch Avionu III, poté co vypočítal velikost točivého momentu třímetrové čtyřlisté vrtule a zjistil, že je příliš velký.[1] Aderovo pozdější tvrzení, že v srpnu 1893 letěl s Avionem II na vzdálenost 100 metrů na poli v Satory, není široce přijímáno.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ader Avion II na anglické Wikipedii.

  1. a b c OPDYCKE, Leonard E. French Aeroplanes before the Great War. Atglen, PA: Schiffer Military History, 1999. ISBN 0-7643-0752-5. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]