Avengers: Infinity War

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Avengers: Infinity War
Základní informace
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka149 minut[1]
Žánryakční
dobrodružný
sci-fi
fantasy
superhrdinský
PředlohaAvengers od Stana Leeho a Jacka Kirbyho
ScénářChristopher Markus a Stephen McFeely
Režiebratři Russoové
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRobert Downey Jr.
Chris Hemsworth
Mark Ruffalo
Chris Evans
Scarlett Johansson
Benedict Cumberbatch
Don Cheadle
Tom Holland
Chadwick Boseman
Paul Bettany
Elizabeth Olsen
Anthony Mackie
Sebastian Stan
Danai Gurira
Letitia Wright
Dave Bautista
Zoe Saldana
Josh Brolin
Chris Pratt
ProdukceKevin Feige
HudbaAlan Silvestri
KameraTrent Opaloch
KostýmyJudianna Makovsky
StřihJeffrey Ford
Matthew Schmidt
ZvukAlan Silvestri
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 23. dubna 2018 (Dolby Theatre)
USA 27. dubna 2018
Česká premiéraČesko 26. dubna 2018
Produkční společnostMarvel Studios
DistribuceWalt Disney Studios Motion Pictures
Česká distribuceFalcon
Rozpočet300–400 milionů dolarů[2][3]
Tržby2,048 miliard USD
Marvel Cinematic Universe
Black Panther
(2018)
Ant-Man a Wasp
(2018)
Avengers: Infinity War na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Avengers: Infinity War je americký akční film z roku 2018, který natočili bratři Russoové podle komiksů o Avengers. Jedná se o devatenáctý celovečerní snímek filmové série Marvel Cinematic Universe a pokračování filmů Avengers z roku 2012, Avengers: Age of Ultron z roku 2015 a Captain America: Občanská válka z roku 2016. V hlavních rolích se objevili Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Danai Gurira, Letitia Wright, Dave Bautista, Zoe Saldana, Josh Brolin a Chris Pratt.

Světová premiéra proběhla 23. dubna 2018 v Dolby Theatre v Las Vegas. Do amerických kin byl uveden 27. dubna 2018 v IMAXu a 3D. Pokračování Avengers: Endgame má premiéru chystanou na 25. dubna 2019.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Po získání Kamene moci z Xandaru, Thanos a Černý Řád, skupina Thanosových nejvěrnějších služebníků, přepadnou loď Ásgardu a vyvraždí všechny její pasažéry. Thanos po Lokim vyžaduje Teserakt, v němž je Kámen prostoru. Poté, co Thanos začne mučit Thora, Loki neochotně Teserakt vydá. Vzápětí je Thanos napaden Hulkem, kterého však bez námahy porazí, Hulka následně přenese Heimdall pomoci Bifröstu na Zemi a je zabit. Loki se poté pokusí Thanose zabít, což mu nevyjde a Thanos Lokiho zabije, načež pověří Černý Řád získáním Kamenů nekonečna na Zemi a všichni opouští loď portálem.

Hulk přistane ve Svatyni v New Yorku. Znovu se změní na Bannera a upozorní Doctora Strange a Wonga, že Thanos přichází. Strange si poté dojde pro Tonyho Starka v době, kdy plánují s Pepper svatbu, a ve Svatyni jej seznamuje se situací. Vzápětí do New Yorku přiletí loď Černého Řádu s úmyslem získat Kámen času. Doctor Strange jej však odmítne vydat a začíná bitva, do které se připojí i Spider-Man. Nakonec je Doctor Strange omráčen a Iron Man i Spider-Man se dostanou na loď směřující do hlubokého vesmíru. Banner nachází telefon s Rogersovým číslem uvnitř, jemuž záhy volá.

Strážci galaxie zareagovali na nouzové volání a mezi vraky ásgardské lodi narazí na Thora, od kterého se dozví Thanosovy záměry. Thor, v obavě, že není dost silný Thanose porazit, vyráží společně s Grootem a Rocketem na Nidavellir – jeden z devíti světů – pro tvorbu nové Thorovy zbraně. Zbytek se vydává na Kdovíkde zabránit Thanosovi v získání Kamene reality, který zde byl Ásgarďany před lety ukryt do rukou Sběratele.

Mezitím ve Skotsku spolu potají žijí Wanda a Vision v naději, že budou moct žít spolu v klidu, pryč ode všeho. Jsou však napadeni dalšími členy Černého Řádu, kteří přišli pro Kámen mysli nacházející se ve Visionově hlavě. Při bitvě je Vision vážně zraněn, oba je nakonec včas zachrání Steve Rogers, Black Widow a Falcon. Všichni odlétají do sídla Avengers.

Na Kdovíde Strážci zastihnou Thanose, jak mučí Sběratele, aby mu prozradil, kde je Kámen reality. Gamoře se podaří Thanose probodnout nožem a Thanos umírá. Ukazuje se ale, že to byl pouze přelud, Thanos se už Kamene reality zmocnil a po zajmutí Gamory s ní opouští Kdovíkde.

Kapitán a spol. se v sídle Avengers připojí k Rhodeymu a Bannerovi. Tým si uvědomí, že Vision by mohl být schopen přežít i bez jeho Kamene, pokud by byl odstraněn bezpečně. Všichni tak vyráží do Wakandy s cílem vyoperovat Kámen mysli z Visionovy hlavy. Tam se připojí k Black Pantherovi, jeho armádě a Buckymu, který byl plně vyléčen a převzal od Wakanďanů přezdívku Bílý Vlk.

Na lodi Černého Řádu se Spider-Manovi a Iron Manovi podaří zachrání Doctora Strange. Loď je automaticky nasměrovaná na Titan – Thanosovu rodnou planetu. Doctor Strange neochotně souhlasí se Starkem, že bude lepší bojovat na Thanosově území, než riskovat boj na Zemi.

Gamora prozradí Thanosovi, a sice po mučení Nebuly, kde je ukryt poslední šestý Kámen – Kámen duše. Mezitím Thor, Rocket a Groot doráží na Nidavellir, kde Thor musí zažehnout jádro hvězdy, které napájí výheň, v níž s pomocí trpaslíka Eitriho vytvoří sekeru zvanou Hromovrah (Stormbreaker), se schopností vyvolat Bifröst a porazit Thanose.

Na Titanu se střetnou zbývající Strážci galaxie s Iron Manem, Spider-Manem a Doctorem Strangem. Po malé roztržce si obě skupiny vyjasní, že jsou na stejné straně. Doctor Strange nahlédne do budoucnosti a zjistí, že ze všech možných realit existuje pouze jedna, v níž Thanose porazí.

Thanos s Gamorou dorazí na planetu Vormir, kde jim Red Skull, jehož sem na konci prvního Captaina Americy přenesl Teserakt, a který se zde stal strážcem Kamene duše, sdělí, že pro získání Kamene musí dotyčný obětovat toho, kdo je mu nejvzácnější – duši za duši. Thanos v slzách obětuje Gamoru a získává tak Kámen duše.

Ve Wakandě se Shuri snaží Visionovi vyjmout Kámen mysli z hlavy bezpečně, aby ho to nezabilo. Wakanda je však napadena, a tak Black Panther, wakandská armáda a zbytek hrdinů bojují, aby se útočníci nezmocnili Visionova Kamene. Mezitím Thor s Rocketem na Nidavelliru úspěšně zprovozní výheň, Groot ze své ruky vytvoří rukojeť pro novou sekeru a všichni se díky Bifröstu připojují k bitvě ve Wakandě.

Thanos si přichází pro Strangeův Kámen času na Titan. Thanos vysvětlí, proč chce získat všechny Kameny nekonečna; podle něj je ve vesmíru příliš mnoho „hladových krků“ a málo přírodních zdrojů, takže chce vyhladit náhodnou polovinu všeho života ve vesmíru, aby zachránil tu druhou polovinu a dosáhl tak rovnováhy. Společnými silami bojují všichni proti Thanosovi, nakonec se Mantis málem podaří Thanose uspat, Star-Lord se však dozvídá o Gamořině smrti a v hněvu zmaří pokus o uspání. Thanos ovládne situaci a vrhne na hrdiny smršť meteorů. Tony je vážně zraněn a Doctor Strange, pod podmínkou, že Thanos Tonyho ušetří, vydává Thanosovi Kámen času.

Odstranění Visionova Kamene je ve Wakandě však přerušeno a Thanos si přichází pro poslední Kámen a poráží naše hrdiny bez sebemenší námahy. Aby se nedostal Kámen Thanosovi do rukou, Wanda je nucena jej zničit, přičemž se slzami v očích zabíjí i samotného Visiona. Thanos však s využitím Kamene času vrací Visiona zpátky a vyrve mu Kámen přímo z hlavy. Thanos nyní získal všechny Kameny. Thorovi se na poslední chvíli podaří zabodnout do Thanose svou sekeru, což však Thanos přežije a luskne prsty. Polovina všeho života ve vesmíru byla zabita. Tento masivní akt značně poškodí Thanosovu rukavici a samotného Thanose ponechává vážně raněného. Thanos portálem uniká pryč.

Polovina wakandské armády se začíná obracet v prach, poté i Bucky, Falcon, Groot, Wanda a Black Panther. Na Titanu začínají mizet Mantis, Drax, Star-Lord a Doctor Strange, který ještě před tím říká Tonymu, že „jinak to nešlo“. Poté se i Peter Parker začíná hroutit a se slzami v očích říká Tonymu, že nechce umřít, nakonec se i on obrací v prach v Tonyho náručí.

Nakonec vidíme Thanose, již vyléčeného, jak hledí na západ slunce s úsměvem ve tváři a svým konečně naplněným cílem.

Potitulková scéna[editovat | editovat zdroj]

V potitulkové scéně jedou Nick Fury s Marií Hillovou v automobilu skrz město, kde kolem nich postupně mizí lidé, včetně Marie. Fury stihne poslat tísňový signál na starý pager, načež se i on sám obrátí v prach. Na pageru se poté objeví hvězda na modročerveném pozadí.[4]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Podle českého filmového kritika Kamila Fily film míří především na fanoušky znalé všech komiksových hrdinů ze světa studia Marvel, jimiž je vrchovatě naplněný. Snímek přeskakuje mezi komedií a dramatem, většinu času je však plný akce, což může diváky vyčerpat. A známé postavy v něm skutečně umírají. Podle Fily se tak celý film posouvá do nové podoby kinematografie.[5] Podle recenzentky MF DNES Mirky Spáčilové Avengers: Infinity War „znamená pro fanoušky bezbřehou slast, pro zbytek světa vatu“, přitom jde jen o první polovinu dvoudílného finále, neboť následující film ze série Avengers byl ohlášen na jaro 2019. Podle Spáčilové jsou Avengers tradičně slabí v situacích jako „velebné projevy, osudová vyznání, milostná romantika a slzavé dojímání vůbec“, zato jim svědčí vtip, zosobněný kromě Iron Mana především postavami ze Strážců Galaxie. Akce je dle autorky „velkolepě umělá a uměle velkolepá“ a spolu s celkovým hodnocením 60 % Spáčilová dodává: „Jestli se v umění zdůrazňuje otázka míry, komiksové velkofilmy dávno žádnou míru neznají. Snad právě v tom někdo vidí jejich kouzlo.“[6]

Na serveru Česko-Slovenské filmové databáze se první dny po premiéře držel snímek se svým hodnocením mezi deseti nejlépe hodnocenými filmy. Po čtvrt roce od uvedení do kin byl stále film mezi padesáti nejlépe hodnocenými filmy a s hodnotou 89 % také podle fanoušků nejlepším filmem z celého Marvel Cinematic Universe.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Avengers: Infinity War na anglické Wikipedii.

  1. Avengers: Infinity War (2018) [online]. British Board of Film Classification [cit. 2018-04-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-04-19. (anglicky) 
  2. FRITZ, Ben. 'Avengers: Infinity War' on Track for Heroic Opening [online]. TThe Wall Street Journal, 2018-04-19 [cit. 2018-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SYLT, Christian. Disney shells out £1.3bn to make Marvel films in the UK [online]. The Daily Telegraph, 2018-04-08 [cit. 2018-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Obsah epizody na Kritiky.cz
  5. FILA, Kamil. V Avengers: Infinity War nechají umírat postavy. Mnoho diváků to zdrtí. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2018-04-28 [cit. 2018-05-01]. Dostupné online. 
  6. SPÁČILOVÁ, Mirka. RECENZE: Od filmu k atrakci. Pokračování příště, hlásí noví Avengers. iDNES.cz [online]. 2018-04-26 [cit. 2018-05-01]. Dostupné online. 
  7. Avengers: Infinity War (2018) [online]. Česko-Slovenská filmová databáze [cit. 2018-07-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]