Autotransfúzní poloha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Znázornění polohy

Protišoková a autotransfúzní poloha patří mezi mýty první pomoci.[zdroj⁠?]

Teoreticky způsobuje gravitační přesun krve ve velkých žilách směrem k srdci a zlepšuje tak průtok krve důležitými orgány, v praxi však ale účinnost tohoto manévru nebyla nikdy prokázána (v krevním oběhu dochází na základě tohoto manévru pouze k nevýznamným a krátkodobým změnám). Naopak, poloha s nohama nahoře je zejména pro pacienty se závažným úrazem kompromitující z hlediska dýchání a je zcela nevhodná pro pacienty s úrazem hlavy (způsobuje pro vzestup nitrolebního tlaku). U pacientů se závažným krvácením, pokud jsou při vědomí (tj. krevní oběh zásobuje mozek dostatečně) není ani žádoucí zvyšovat systémový krevní tlak, neboť toto zvýšení vede k zvětšení krvácení a prohloubení krevní ztráty. Proto v současnosti není tato poloha doporučována a termín "protišoková" je považován za nevhodný.

Lékařský název je Trendelenburgova poloha.

Může být přínosná u pacienta po krátkodobém kolapsu bez závažné příčiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Bertolissi M, Da Broi U, Solando F, Bassi F. Influence of passive leg elevation on the right ventricular function in anaesthetized coronary patients. Crit Care. 2003;7:164–170. doi: 10.1186/cc1882.
  • Reich DL, Konstadt SN, Raissi S, Hubbard M, Thys DM. Trendelenberg position and passive leg raising do not significantly improve cardiopulmonary performance in the anesthetized patient with coronary artery disease. Crit Care Med. 1989;17:313–317.
  • Gaffney FA, Bastian BC, Thal ER, Atkins JM, Blomqvist CG. Passive leg raising does not produce a significant or sustained autotransfusion effect. J Trauma. 1982;22:190–193.
  • Terai C, Ananda H, Matsushima S, Shimizu S, Okada Y. Effects of mild Trendelenberg on central hemodynamics and internal jugular vein velocity, cross-sectional area, and flow. Am J Emerg Med. 1995;13:255–258. doi: 10.1016/0736-4679(94)00152-9.
Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.