Autobracketing

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Focus bracketing makrofotografie pavouka pomůže při malé hloubce ostrosti vybrat nejlepší verzi zaostření
Tři různé expozice scény; na prvním snímku chybí kresba ve stínech, na posledním chybí kresba ve světlých místech
Hledáček fotoaparátu Canon EOS 100 ukazuje nastavení bracketingu tří fotografií nastavenými na 0, +1 a +2 expoziční stupně
Příklad bracketingu v reálné situaci

Jako bracketing se označuje stupňovitá změna některého z parametrů snímání fotoaparátu. Autobracketing je funkce, při které fotoaparát zachytí sekvenci snímků podle nastavených hodnot (místo manuálního přenastavování fotografem). Funkce umožňuje sejmout několik snímků v sérii (většinou 2-5) s rozdílným nastavením, z výsledné sekvence si pak můžeme vybrat nejlepší fotografii. Nejčastěji se vyskytují funkce s odlišným nastavením expozice a u digitálních fotoaparátů pak bracketing vyvážení bílé.

Expozice jednotlivých snímků je změněna obvykle o 1/3-2EV, podle nastavení fotoaparátu.

Funkce je určena k pořízení expozičně odlišných snímků tam, kde si fotograf není jist správnou expozicí a chce vybrat nejlepší snímek až později.

U filmových fotoaparátů je využívána, protože není možná kontrola snímku hned po pořízení na displeji, jako u digitálního fotoaparátu, například pomocí histogramu. U digitálních fotoaparátů se také často používá tato funkce pro zvýšení dynamického rozsahu.

Typy bracketingu[editovat | editovat zdroj]

Expoziční bracketing[editovat | editovat zdroj]

Ze všech typů bracketingu je tento nejběžnější a také se používá nejdéle. Expozice sekvence snímků se mění podle nastaveného EV kroku (většinou o 1/3 až 2 stupně). Jedna fotografie je pořízena s naměřenou expozicí, další jsou pak podexponované a přeexponované o nastavený EV krok. Každý snímek se exponuje zvlášť.

Funkce je určena především pro situace, kdy si fotograf není jistý expozicí (hlavně u kinofilmových přístrojů, kde není možné fotografii zkontrolovat podle histogramu), nebo má fotografovaná scéna větší dynamický rozsah, než je fotoaparát schopen zachytit - používá se pro pořízení zdrojových snímků pro HDR.

Funkci je možné do jisté míry nahradit fotografováním do formátu raw, který má větší bitovou hloubku než klasický JPEG a je u něj možné dělat expoziční kompenzaci v rozsahu přibližně 1EV.

Bracketing vyvážení bílé[editovat | editovat zdroj]

Digitální fotoaparáty bývají někdy vybaveny funkcí WB autobracketing. Ta slouží k pořízení více souborů stejného snímku posunutím vyvážení bíle barvy. Tato funkce ale nemá význam při focení do formátu raw (vyvážení bílé se dá provést bez ztráty informace při pozdějším zpracování v počítači).

Při tomto nastavení digitální fotoaparát exponuje jen jednou, ale výsledný snímek uloží s různým nastavením vyvážení bílé (většinou laděné od studených odstínů k teplým). Používá se při smíšeném osvětlení. V případě focení do formátu raw starosti o správné vyvážení bílé odpadají, protože správné nastavení lze získat z „digitálního negativu“.

Focus bracketing[editovat | editovat zdroj]

Focus bracketing, nebo také "zaostřovací řada" se používá hlavně při nízké hloubce ostrosti, například u makrofotografie, kdy je občas velmi obtížné správně zaostřit. Jde o sérii snímků s postupně změněným ostřením - první je vyfocena tak, jak ji zaostří sám fotograf, další pak mírně za a před dříve zaostřeným místem. Tuto funkci lze využít pro focus stacking, tedy umělé zvýšení hloubky ostrosti kombinací několika různě zaostřených fotografií.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Teoreticky je bracketing možný u všech parametrů snímání fotoaparátu. Existuje například bracketing saturace, kontrastu nebo ostrosti, otázkou však je použitelnost těchto funkcí - stejnou službu fotografovi prokáže bitmapový editor, který navíc nabízí větší kontrolu nad výsledkem.

Příklad[editovat | editovat zdroj]

Pomocí bracketingu s nastavenou prioritou clony vyfotografujeme tři snímky s expozičními hodnotami posunutými o 1/3 EV:
1/125 sec na F8.0, 1/160 sec na F 8.0, 1/200 sec na F 8.0.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Tento článek částečně čerpá z článku „Bracketing“ na fotowiki.cz, jehož autorem je PhotoWorx, resp. tým FotoWiki.