Dálniční křižovatka Weinheim

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Autobahnkreuz Weinheim)
Autobahnkreuz Weinheim
Letecký záběr na dálniční křižovatku Weinheim ve směru na východ.
Letecký záběr na dálniční křižovatku Weinheim ve směru na východ.
Mapa
Poloha
StátNěmeckoNěmecko Německo
RegionBádensko-Württembersko
Souřadnice
Nadmořská výška93 m n. m.
Základní údaje
Typčtyřlístkový
Mosty1 dálniční
Zprovoznění1968
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Autobahnkreuz Weinheim (zkráceně též Kreuz Weinheim nebo Weinheimer Kreuz; zkratka AK Weinheim) je křižovatka dvou německých dálnic nacházející se ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko u města Weinheim. Kříží se zde dálnice A 5 s dálnicí A 659.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Dálniční křižovatka se nachází na území města Weinheim, přičemž samotné město Weinheim leží východně od křižovatky. Nedaleko se nachází ještě město Viernheim, které leží západně od křižovatky. Křižovatka se nachází v Hornorýnské nížině při úpatí pohoří Odenwald.

Nejbližší větší města jsou Weinheim (asi 1 km po dálnici A 659 na východ), Mannheim (asi 13 km po dálnici A 659 na západ), Heidelberg (asi 19 km po dálnici A 5 na jih) a Darmstadt (asi 40 km po dálnici A 5 na sever).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Autobahnkreuz Weinheim je mimoúrovňová křižovatka dálnice A 5 procházející severo-jižním směrem (Hattenbacher DreieckFrankfurt am MainHeidelbergKarlsruheBasel) a dálnice A 659 procházející západo-východním směrem (WeinheimMannheim). Současně po ní prochází i evropská silnice E35, a to severojižním směrem. Na dálnici A 5 je křižovatka označena jako sjezd 33 a na dálnici A 656 jako sjezd 1.

Autobahnkreuz Heidelberg je proveden jako čtyřlístková čtyřramenná dálniční křižovatka.

Historie výstavby[editovat | editovat zdroj]

Dálniční křižovatka Weinheim úzce souvisí s dálničním tahem mezi dálniční křižovatkou Darmstadt a Heidelbergem, jehož smyslem bylo odlehčit vytížené dálnici mezi Darmstadtem a Heidelbergem přes Mannheim. Současně s tímto dálničním tahem totiž byla připravována dálniční propojka s Mannheimem. Tato propojka se s dálničním tahem mezi dálniční křižovatkou Darmstadt a Heidelbergem kříží právě na dálniční křižovatce Weinheim.

Dálniční křižovatka byla zprovozněna v roce 1968 spolu s nově vybudovanou dálnicí mezi dálniční křižovatkou Darmstadt a Heidelbergem.

Dopravní zatížení[editovat | editovat zdroj]

V průměru projede křižovatkou 110 000 vozidel denně.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.bast.de [online]. [cit. 2015-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]