Dálniční křižovatka Karlsruhe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Autobahndreieck Karlsruhe)
Autobahndreieck Karlsruhe
Letecký záběr na dálniční křižovatku Heidelberg ve směru na jihozápad.
Letecký záběr na dálniční křižovatku Heidelberg ve směru na jihozápad.
Mapa
Poloha
StátNěmeckoNěmecko Německo
RegionBádensko-Württembersko
Souřadnice
Nadmořská výška125 m n. m.
Základní údaje
Typtrojúhelníkový
Mosty3 dálniční, 1 jiný
Zprovoznění1938
Poslední přestavba2011
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Autobahndreieck Karlsruhe (zkráceně též Dreieck Karlsruhe; zkratka AD Karlsruhe) je křižovatka dvou německých dálnic nacházející se ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko u města Karlsruhe. Kříží se zde dálnice A 5 s dálnicí A 8.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Dálniční křižovatka se nachází na území města Karlsruhe, přičemž samotné město Karlsruhe leží západně od křižovatky. V těsné blízkosti se nachází ještě město Ettlingen, které leží jihozápadně od křižovatky. Křižovatka se nachází v Hornorýnské nížině na úpatí Schwarzwaldského pohoří severně od kopců Bergwald a Rust.

Nejbližší větší města jsou Karlsruhe (asi 1 km na západ), Heidelberg (asi 64 km po dálnici A 5 na sever), Freiburg im Breisgau (asi 140 km po dálnici A 5 na jih) a Stuttgart (asi 60 km po dálnici A 8 na východ).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Autobahndreieck Karlsruhe je mimoúrovňová křižovatka dálnice A 5 procházející severo-jižním směrem (Hattenbacher DreieckFrankfurt am MainHeidelbergKarlsruheBasel) a dálnice A 8 vedoucí západo-východním směrem (SaarbrückenKarlsruheStuttgartMünchenSalcburk) a připojující se k dálnici A 5 z východu. Současně po dálniční křižovatce prochází i evropská silnice E35, a to severojižním směrem a evropská silnice E52, která prochází jiho-východním směrem. Na dálnici A 5 je křižovatka označena jako sjezd 46 a na dálnici A 8 jako sjezd 41.

Autobahndreieck Karlsruhe je tříramenná mimoúrovňová křižovatka provedená jako trojúhelníková.

Historie výstavby[editovat | editovat zdroj]

Dálniční křižovatka Karlsruhe vznikla již v roce 1938, když byl zprovozněn dálniční tah říšské dálnice Frankfurt am MainDarmstadtMannheimHeidelbergKarlsruhe, jakož i navazující dálniční tah říšské dálnice KarlsruheStuttgartMünchen.

V letech 1946–1951 sloužila dálniční křižovatka i jako závodní okruh, Karlsruher Dreiecksrennen. Jednalo se o prozatímní závodní okruh v poválečných časech užívaný do doby, než byly postaveny speciální okruhy. Směr závodů byl proti směru hodinových ručiček, a to po rampě StuttgartHeidelberg následované levotočivou zatáčkou na dálnici A 5 a další levotočivou zatáčkou na rampu FreiburgStuttgart zpět na dálnici A 8, přičemž start a tribuna se nacházely na větvi křižovatky směrem na Stuttgart (dálnice A 8).[1]

V letech 2011–2013 proběhla dílčí přestavba dálniční křižovatky, a to rampy StuttgartFreiburg. Ta byla kvůli svému špatnému stavu znovu postavena, přičemž nejdříve byla vedle postavena nová rampa a následně byla odstraněna rámpa původní.

Dopravní zatížení[editovat | editovat zdroj]

V průměru projede křižovatkou 206 000 vozidel denně, což z ní činí jednu z nejvytíženějších dálničních křižovatek v Bádensku-Württemberku.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.landkartenarchiv.de [online]. [cit. 21-07-2010]. Dostupné v archivu pořízeném dne 21-07-2010. 
  2. Archivovaná kopie. www.bast.de [online]. [cit. 2015-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]