Augustin Emil Dorničák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pater
Augustin Emil Dorničák, OSA
Emil Dorničák (sedící uprostřed)
Emil Dorničák (sedící uprostřed)
Církevřímskokatolická
ZnakZnak
Zasvěcený život
Institutaugustiniáni
Svěcení
Kněžské svěcení26. června 1972
světitel Štěpán Trochta
Osobní údaje
Datum narození7. září 1929
Místo narozeníTichov, Československo
Datum úmrtí8. srpna 2008
(ve věku 78 let)
Místo úmrtíBrno, Česko
Národnostčeská
Povolánířímskokatolický duchovní
Související článkyStarobrněnský klášter
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Augustin Emil Dorničák (7. září 1929 Tichov8. srpna 2008 Brno) byl kněz a augustinián, převor augustiniánského konventu v Domažlicích.

Život[editovat | editovat zdroj]

Emil Dorničák při primici v Tichově

Narodil se v Tichově na Moravě. Po dokončení 5. třídy obecné školy začal studovat na gymnáziu v Praze. Při studiích bydlel v konviktu u augustiniánů. Konvikt byl za 2. světové války zrušen a mladý student byl poslán do konventu v Domažlicích. Na domažlickém gymnáziu dokončil studia a odmaturoval v r. 1951. Mezitím, r. 1950, byl domažlický klášter násilně zrušen. Emil Dorničák poté studoval na Pedagogické fakultě v Olomouci a po absolvování studií působil jako učitel, postupně na několika školách. Později byl nějaký čas zaměstnán jako dělník.

Od r. 1968 studoval teologii v Olomouci, kde tehdy byla na krátký čas obnovena činnost teologické fakulty. Následně studia dokončil v Litoměřicích. V té době vstoupil do augustiniánského řádu, kde přijal řeholní jméno Augustin. V tomto řádu složil slavné sliby a 26. června 1972 přijal z rukou kardinála Trochty kněžské svěcení. Primiční mši svatou sloužil v basilice Všech svatých při bývalém klášteře augustiniánů v České Lípě. Postupně působil v Dolní Poustevně a Lobendavě na Děčínsku, v letech 19821990 pak v Bakově nad Jizerou.

V letech 19901998 působil v Domažlicích jakožto převor. Zároveň byl ex currendo administrátorem farností Milavče a Folmava. Vedle starosti o domažlický klášter též působil v letech 19921996 jako pedagog na místním gymnáziu. V roce 1998 odešel na odpočinek do kláštera v Brně, kde o deset let později zemřel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]