Augusta Leighová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Augusta Leighová
The Honourable
Portrét
Augusta Leighová na portrétu Jamese Holmese
Úplné jménoAugusta Maria
Narození26. ledna 1783
Úmrtí12. října 1851 (68 let)
ManželGeorge Leigh
PotomciElizabeth Medora Leighová
OtecJohn Byron
MatkaAmelia Osborne, markýza z Carmarthenu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Augusta Leighová (rozená Augusta Maria Byronová; 26. ledna 178312. října 1851) byla jediným dítětem Johna "Mad Jacka" Byrona, otce básníka George Gordona Byrona, a jeho první manželky Amelie Darcyové (Lady Conyersová a první manželka Francise Osborna, markýze z Carmarthenu).

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Matka zemřela brzy po Augustině narození a tak jí několik let vychovávala babička, Lady Holdernessová. Ta však zemřela, když byla dívka ještě malá a dítě bylo nějaký čas u příbuzných a přátel.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Augusta se později provdala za svého bratrance komandanta George Leigha (1771–1851), syna generála Charlese Leigha (1748–1815) a jeho manželky Frances Byronové, její tety. Manželé spolu měli sedm dětí. Richard Grenville, 1. vévoda z Buckinghamu a Chandosu, si o svatbě pohrdavě poznamenal do svého deníku: "Ubohá Augusta se dnes vdává! Chudáček! Je mi líto, že se spojuje s takovou rodinou a s takovým bláznem! Nemůže však vinit nikoho než sebe". Manželství se ukázalo jako nešťastné, protože manžel prohrál všechny své peníze. Nakonec svou ženu opustil a zanechal jí děti a dluhy.

Lord Byron[editovat | editovat zdroj]

Augustin nevlastní bratr, George Gordon Byron, se s ní nesetkal dokud nepřijel na Harrow School, a pak se vídali jen velmi zřídka. Od roku 1804 mu však pravidelně psala a stala se jeho důvěrnicí, zvláště v jeho hádkách s matkou. Jejich korespondence skončila dva roky poté, co Byron odešel do zahraničí, a nebyla obnovena, dokud mu neposlala dopis vyjadřující soucit se smrtí jeho matky Catherine v roce 1811.

Neboť spolu nevyrůstali, byli si vzájemně cizí. Nakonec si však rozuměli a zdálo se, že se do sebe zamilovali. Když se Byronovo manželství zhroutilo a on odplul z Anglie, aby se už nikdy nevrátil, objevily se zvěsti o incestu, což byl velmi vážný a skandální přestupek.

Existují určité důkazy na podporu obvinění z incestu. Augustina třetí dcera, narozena na jaře 1814, byla pokřtěna Elizabeth Medora Leighová. Několik dní po narození Byron navštívil svou sestru v jejím domě Swynford Paddocks v Cambridgeshire, aby dítě viděl, a napsal své důvěrnici, lady Melbournové: "Oh! Aleto "stojí za to". Nemohu říci proč a není to "Opice", a pokud je, tak to musí být moje chyba; nicméně se polepším. Musíte však uznat, že je naprosto nemožné, že jsem někdy mohl být tak rád jinde. Celý život jsem se snažil, aby mě někdo miloval, a nikdy jsem neměl takový druh, jakému jsem dával přednost". Výrazem "Opice" se odvolává na strach, že se dítě narodí zdeformované.

Pozdější život[editovat | editovat zdroj]

Bylo pro ni osobní neštěstí, když jednu z jejích dcer, Georgianu, v letech 1829–30 (čtyři roky po svatbě) opustil manžel Henry Trevanion kvůli její mladší sestře Elizabeth Medoře (údajné dceři lorda Byrona). Medora žila s Trecanionem několik let ve Francii, než se nakonec rozešli. Opuštěná Georgiana, dvojnásobně zrazená, postrádala prostředky na žádost o parlamentní rozvod.

Odkazy v literatuře[editovat | editovat zdroj]

Augusta je také předmětem Byronových básní Epištola Augustě (1816) a Strofy Augustě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Augusta Leigh na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]