August Landmesser

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
August Landmesser
Detail fotografie, kde jeden muž v davu odmítá pozdravit nacistickým pozdravem; pravděpodobně se jedná o Augusta Landmessera.
Detail fotografie, kde jeden muž v davu odmítá pozdravit nacistickým pozdravem; pravděpodobně se jedná o Augusta Landmessera.
Narození24. května 1910
Moorrege
Úmrtí17. října 1944 (ve věku 34 let)
Ston
Povolánídělník
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana (1931–1935)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

August Landmesser (24. května 1910 Moorrege17. října 1944 Ston, potvrzeno 1949) byl německý dělník v loděnicích Blohm+Voss v Hamburku. Proslavil se jako Muž, který nehajloval na fotografii z 13. června 1936.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako jediné dítě do rodiny Augusta Franze Landmessera a jeho ženy Wilhelmine Magdalene (rozené Schmidtpott). V roce 1931 vstoupil do NSDAP, aby nalezl lepší práci. V roce 1935 se seznámil s židovkou Irmou Eckler, za což byl vyloučen ze strany. Irmu si chtěl vzít, ale Norimberské zákony jim v tom zabránily. 29. října 1935 se jim narodila první dcera Ingrid. V roce 1937 se Landmesser s rodinou pokusil utéct do Dánska, ale byli chyceni. A protože jeho žena byla již podruhé těhotná, byli obviněni z „hanobení rasy a krve”. Nakonec se oběma podařilo, že byli propuštěni. Landmessera nutili, aby svoji ženu zavrhl. Jelikož však ve svém vztahu pokračovali, byli odsouzeni. Landmesser byl odsouzen ke dvěma a půl roku v koncentračním táboře Börgermoor (v Belgii). Těhotná Irma Eckler byla uvězněna ve věznici Fuhlsbüttel, kde porodila druhou dceru Irene a následně pobývala v několika dalších koncentračních táborech. Je pravděpodobné, že zahynula během roku 1942 v Centru eutanazie v Bernburgu společně s dalšími 14 tisíci oběťmi.[1]

Landmesser byl z vězení propuštěn v roce 1941. Nejdříve pracoval pro dopravní firmu Püst. V únoru 1944 byl však mobilizován a přidělen k trestnému oddílu v rámci „Strafdivision 999. Byl zabit v boji v Chorvatsku 17. října 1944. Toto bylo potvrzeno z dokumentů až v roce 1949.

Jejich dcery byly umístěny do sirotčince. Dcera Ingrid byla později svěřena babičce z matčiny strany, Irene byla v roce 1941 svěřena do péče pěstounů. Po smrti babičky v roce 1953 byla předána do pěstounské péče i Ingrid. Sňatek Augusta Landmessera a Irmy Eckler byl v létě 1951 zpětně uznán Senátem města Hamburku. Na podzim toho roku bylo Ingrid přiznáno příjmení Landmesser. Irene zůstalo příjmení Eckler.

Identifikace[editovat | editovat zdroj]

V roce 1996 Irene Eckler publikovala knihu Die Vormundschaftsakte 1935–1958: Verfolgung einer Familie wegen „Rassenschande” vyprávějící příběh její rodiny. Kniha obsahovala velké množství dokumentů, fotografií, dopisů její matky a úředních listin. Postava, kterou Irma Eckler identifikovala jako svého otce Augusta Landmessera, je zachycena na fotografii, jež vznikla 13. června 1936 a byla publikována 22. března 1991 v týdeníku Die Zeit. Zachycuje masu lidí v loděnicích Blohm+Voss v Hamburku během oslav spuštění nové lodi Horst Wessel na vodu. Většina lidí slaví tento okamžik zdviženou pravicí, krom několika jedinců. Ale pouze jediný z nich ostentativně stojí se zkříženýma rukama. Není jasné, jestli muž na fotografii je opravdu August Landmesser. Jiná rodina tuto osobu označuje jako muže jménem Gustav Wegert.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku August Landmesser na anglické Wikipedii.

  1. Muž který nehajhloval. politicon.eu [online]. [cit. 2018-01-03]. Dostupné online. 
  2. Gerhard Paul, Das Jahrhundert der Bilder 1900 bis 1949, Verlag Vandenhoeck & Ruprecht 2009, str. 494, odst. 3 v pravém sloupci), citováno podle [1]: „Mezitím jiná hamburská rodina identifikovala tohoto muže jako svého příbuzného. Má to být Gustav Wegert (1890-1959), který pracoval jako kovodělník u Blohm + Voss. Jako věřící křesťan obecně odmítal nacistický pozdrav, přesto nepadl do oka nacitické perzekuční administrativě. Podobenky Wegerta i Landmessera se muži na fotografii velmi podobají, takže není jasné, kdo je muž na fotografii."