August Bogusch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
August Bogusch
Narození5. srpna 1890
Lubliniec
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Úmrtí24. ledna 1948 (ve věku 57 let)
Montelupich, Krakov
Polská lidová republika Polská lidová republika
Příčina úmrtíoběšení
Povolánídozorce v koncentračním táboře
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana (od 1932)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

August Raimond Bogusch (5. srpna 189024. ledna 1948) byl nacistický důstojník SS, válečný zločinec v hodnosti SS-Scharführer, který sloužil jako dozorce v koncentračních táborech Osvětim, Buchenwald a Mauthausen-Gusen. Po skočení druhé světové války byl odsouzen k trestu smrti a následně oběšen.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v hornoslezkém Lublinci. Do NSDAP vstoupil v říjnu 1932 a do SS v dubnu 1933 (s členským číslem 51 922). V roce 1939 byl nejdříve poslán do Buchenwaldu, následně do Osvětimi, kde působil od ledna 1941 až do ledna 1945.

Zde se často podílel na táborových selekcích. Zvláštní nenávist choval zvláště k polským vězňům, které s oblibou bezdůvodně bičoval. Krátce před osvobozením Osvětimi v lednu 1945 byl poslán to tábora Mysen poblíž Osla, krátce na to zpátky do Buchenwaldu a následně byl převelen do Mauthausenu.

Po válce byl zadržen Spojenci a následně vydán do Polska. Byl souzen v Krakově v Auschwitzkém procesu, v němž byl odsouzen k trestu smrti. Oběšen byl 24. ledna 1948 v krakovské věznici Montelupich.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku August Bogusch na polské Wikipedii.